Двама австрийски министри хвърлиха оставки

  • 09 май 2022 21:55

  • 1918
  • 0
Двама австрийски министри хвърлиха оставки
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Двама австрийски министри се оттеглиха в рамките на един ден, а коалиционното правителство на канцлера Карл Нехамер се бори да остане на власт, съобщи БТА. 

Министърът на селското стопанство, регионите и туризма Елизабет Кьостингер, която е от управляващата Австрийска народна партия (АНП), съобщи, че подава оставка и обясни, че е планирала това още от миналата година, след като бившият канцлер Себастиан Курц се оттегли от поста си.

Австрийски министър: Интересите на Русия се простират и в Западните Балкани

Часове по-късно и министърката на икономиката Маргарете Шрамбьок, също от АНП, която беше осмивана заради грешки в изказванията си и в политическите си решения, заяви, че подава оставка. 

Кьостингер се счита за приближена на Курц, който се оттегли през октомври, след като срещу него започна официално разследване за корупция. Два месеца по-късно Нехамер стана канцлер и председател на АНП.

АНП управлява страната в нестабилна коалиция със "Зелените" и е под натиск заради различни разследвания за корупция и повишаването на разходите за живот. 

Според проучвания на общественото мнение от началото на май партията на Нехамер има подкрепата на едва 24 процента от гласоподавателите, като изостава от Австрийската социалдемократическа партия (АСП), зад която застават 28 на сто от избирателите. 

АСП и крайнодясната Австрийска партия на свободата призоваха днес за нови избори. 

Оставката на Кьостингер показа, че дори и членовете на правителството не вярват в бъдещето на коалицията между АНП и „Зелените“, каза заместник-председателят на парламентарната група на социалдемократите Йорг Лайхтфрийд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини