Шведските социалдемократи ще решат в неделя дали поддържат кандидатура на тяхната страна в НАТО

  • 09 май 2022 14:57

  • 376
  • 0
Шведските социалдемократи ще решат в неделя дали поддържат кандидатура на тяхната страна в НАТО
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Управляващите в Швеция социалдемократи ще решат в неделя дали да подкрепят кандидатурата на страната си за член на НАТО, предаде Франс прес, като се позова на говорител на социалдемократите. "Партията ще обяви позицията си на 15 май", каза говорителката Джулия Грабе, цитирана от БТА.

Ако социалдемократите подкрепят идеята Швеция да влезе в НАТО, това ще е голям обрат в курса, следван досега от партията на премиерката Магдалена Андершон, и това ще проправи пътя към кандидатурата на Швеция, отбелязват анализатори. Одобрението на социалдемократите ще осигури голямо мнозинство в шведския парламент в подкрепа на членството на страната в атлантическия алианс.

Столтенберг: НАТО ще засили присъствието си около Швеция, ако тя се кандидатира за член на алианса

Швеция и съседна Финландия от десетилетия са извън всякакви военни съюзи. От създаването на НАТО социалдемократите бяха главната политическа сила в Швеция, която се противопоставяше на присъединяване на страната към НАТО. Тази линия бе потвърдена и на последния си конгрес на партията през ноември, но  нагласите се промениха след началото на руската инвазия в Украйна. 

Теодора Александрова
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини