Климатичните промени, иновациите и образованието бяха сред акцентите в дискусия на младежи с еврокомисаря Мария Габриел

  • 09 май 2022 13:59

  • 304
  • 4
Климатичните промени, иновациите и образованието бяха сред акцентите в дискусия на младежи с еврокомисаря Мария Габриел
©
Слушай новината Слушай новината

Образование, младеж, иновации, наука и научни изследвания бяха част от темите на гражданския диалог „Младите хора за бъдещето на Европа“, който се състоя днес в Дома на Европа в София по повод 9 май - Ден на Европа.

Във форума участваха еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова и Биляна Сиракова, координатор на Европейския съюз по въпросите на младежта, съобщават от Представителството на Европейската комисия в България.  

Младежите се интересуваха основно от климатичните промени, предприемаческото и неформалното образование, проблемите и бъдещето на младежите, както и мястото на младите жени и момичета в сферата на технологиите. 

Млади хора ще разговарят с еврокомисаря Мария Габриел за бъдещето на Европа

С Европейския институт за иновации и технологии (EIT) смятаме да имаме нова инициатива, която ще обърне специално внимание на момичетата, каза Габриел.

Програмата “#SHEU LEADS” ще бъде насочена към талантливите млади жени и момичета, като всяка седмица ще дава повече видимост на младите дами, които вече са постигнали нещо и напреднали по своя път. 

Всяка година има специално отличие за жени иноватори в Европа – три награди от 100 000 евро, каза еврокомисарят. Тази година за първи път ще има още три награди по 50 000 евро за изгряващи звезди до 35-годишна възраст. 

Биляна Сиракова призова младите хора да споделят идеите си с институциите. Тя даде пример със създаването на програмата DiscoverEU, която дава безплатни пропуски за пътуване на 18-годишните. По думите ѝ идеята тръгва от двама младежи, които са осъзнали ползите от пътуването в Европа. Тяхната кауза е достигнала до европейските депутати и днес е формална част от Erasmus+, допълни Сиракова.

Темата за участието на младите хора във взимане на решения за бъдещето на Европа са част и от дискусиите, които БТА организира в рамките на инициативата си "Български гласове за Европа", която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. 

Мая Йорданова
304 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Путлер капут!

2022.05.09 | 15:12

2
до долният: Искаш да кажеш, че фашисткият агресор раша не трябва да бъде възпиран и оставен да дерибейства в Европа и света.
Да,

2022.05.09 | 15:15

4
нещастникът това иска да каже, яко се е осрал тъпакът!

2022.05.09 | 14:10

1
РАЗРАСТВАНЕ НА КОНФЛИКТА ИЗВЪН УКРАЙНА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО РЯЗКО ПОВИШАВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ В ЕВРОПА И САЩ ДО НЯКОЛКО МИЛИОНА ГРАДУСА.
Скрий се, смешко!

2022.05.09 | 15:14

3
путин ще завърши като хитлер.

Добави коментар

Водещи новини