Брайвик говори пред близки на жертвите за личните си "травми"

  • 20 юни 2012 20:56

  • 795
  • 1
Брайвик говори пред близки на жертвите за личните си "травми"
©

Андерш Брайвик, срещу когото в Норвегия тече съдебен процес за смъртта на 77 души миналата година, направи паралел между собствените си "травми" и тези, които е нанесъл на семействата на жертвите си, предаде Франс прес.

След като изслуша двама психолози да описват опустошителните последствия от нападенията от 22 юли 2011 г. за близките на жертвите и оцелелите, Брайвик, заяви, че е жалко, че те не са говорили за това колко травмиращо е да им бъде отнета етническата им култура и религия, без да могат да направят каквото и да било. Травмиращо е да виждащ сестрите си изнасилвани от мюсюлмани, а братята си - пребивани, заяви той, когато му бе позволено да вземе думата.

Това засяга бъдещето на Норвегия и Европа. Травматизиращо е да те дамгосат като "десен екстремист" и да те демонизират, добави той, без да обръща внимание на възраженията на съдийката. Думите му предизвикаха шок в залата, в която бяха някои от семействата на жертвите. Някои от присъстващите предпочетоха да излязат.

Сутринта двама свидетели описаха болката, която продължават да изпитват 11 месеца, след като са изгубили близките си в бомбения атентат в Осло или при стрелбата на Брайвик на остров Ютьоя на 22 юли миналата година. Както обикновено, Брайвик изслуша безстрастно тези свидетелства, а в залата се чуваха хлипанията.

Психическото здраве на Брайвик е в центъра на съдебния процес, който приключва с чаканото с нетърпение обвинение на прокуратурата утре, а в петък с пледоарията на защитата. Ако бъде признат за невменяем, Брайвик ще бъде въдворен в психиатрично заведение, вероятно - до живот. Ако го признаят за вменяем, той подлежи на наказание от 21 години затвор, което може да бъде удължено, тъй като е смятан за опасен.

Очаква се съдът да обяви решението си между 20 юли и 24 август.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
795 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
war

2012.07.16 | 15:51

1
Тоя обаче много "ме радва", усмихва си се нашия в съда, спокоен все едно нищо не е направил, уверен в правотата си, няма страх от нищо. Думи нямам. Завиждам му на психиката! Нищо го не трогва то се вижда по усмивката на снимката.

Добави коментар

Водещи новини