Погнаха премиера на Британските Вирджински острови за пране на пари и наркотрафик

  • 03 май 2022 17:19

  • 2848
  • 1
Погнаха премиера на Британските Вирджински острови за пране на пари и наркотрафик
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Арестът на премиера на отвъдморската територия на Великобритания Британски Вирджински острови по обвинения в пране на пари и контрабанда на наркотици предизвика напрежение в Лондон, съобщиха британски медии, цитирани от БТА. 

Андрю Фои беше задържан в края на миналата седмица в Маями от служители на американската Администрация за борба с наркотиците (ДЕА) заедно с директора на пристанищната администрация на британската отвъдморска територия. Според ДЕА Фои се е съгласил пред информатор на службата, който му се представил като човек от мексиканския наркокартел Синалоа, пристанищата на Британските Вирджински острови да бъдат използвани за трафик на кокаин. За услугата на премиера било предложено да получи 700 000 долара, твърди Би Би Си.

Британски депутат от партията на премиера си докарвал допълнително пари като съветник в данъчен рай

Освен това американските власти обвиниха Фои в престъпен заговор за доставката в САЩ на 5 килограма кокаин и пране на пари. ДЕА започнала разследване срещу политика през октомври, след като информатори донесли до знанието на службата за намеренията на Фои.

Информаторът на ДЕА казал при срещите си с Фои, че наркокартелът се готви да транспортира през управляваната от него британска отвъдморска територия тонове кокаин с улична стойност десетки милиони долари. След това дрогата щяла да се насочва към Пуерто Рико, а оттам – към Маями и Ню Йорк.

За да бъде симулирана бдителност от страна на властите на Британските Вирджински острови, при разговорите между информаторът на ДЕА и Фои било обсъдено организиране на подготвени арести и изземане на некачествени наркотици, чрез което да се създаде впечатлението, че в отвъдморската територия на Великобритания се води активна борба срещу наркотрафика.

Британските Вирджински острови редовно фигурират в изтекли в публичното пространство финансови документи, които хвърлят светлина върху тайни финансови схеми, включително с участието на руски чиновници, бизнесмени и знаменитости. Голяма част от тези схеми са законни, но борци срещу корупцията смятат, че тайните около дейността на данъчните убежища са основна причина прехвърлянето на големи суми, придобити чрез корупция и престъпления, в западната финансова система.

Всъщност и самата Великобритания е започнала през януари миналата година разследване на корупционни схеми в своята отвъдморска територия.

Като форма на управление Британските Вирджински острови са парламентарна демокрация, а губернаторът се назначава от британското правителство. 

След ареста на Фои британската външна министърка Лиз Тръс заяви, че е потресена от случилото се. 

Премиерът на Британските Вирджински острови поиска незабавно да бъде освободен от американския арест с аргумента, че е избраният по конституция ръководител на правителството на британската отвъдморска територия, информира в. "Гардиън".

Адвокатът на Андрю Фои внесе в понеделник искането във федералния съд в Маями.

Според документите по задържането им Фои и Олеанвин Мейнард, директор на пристанищната администрация на Британските Вирджински острови, са били на летището на американския град в щат Флорида, за да се срещнат с хора, които са смятали за мексикански наркотрафиканти, но в действителност са били агенти на ДЕА под прикритие. Мейнард казал за Фои, че "понякога се държи като дребен мошеник", който не би се поколебал да се възползва от план, изготвен с помощта на мними представители на ливанското движение Хизбула, за пренасяне на големи количества кокаин през карибския остров.

Изненадващият арест предизвика силни реакции на Британските Вирджински острови, където Андрю Фои вече беше изправен пред обвинения в широко разпространена корупция, и като че ли идва в подкрепа на призивите на официални лица от Лондон за суспендиране на конституцията на отвъдморската територия за две години, за да се прочисти нейното правителство.

Досиетата "Пандора": ЕП призовава за разследвания, ограничения и нови закони

Експерти поставят под съмнение ефективността на опита на премиера на Британските Вирджински острови да получи защита въз основа на имунитет.

Според Дик Грегъри, бивш федерален прокурор в Маями, който през 80-те години на миналия век повдигна обвинения в разпространение на наркотици на премиера на Търкс и Кайкос - друга британска отвъдморска територия, а след това и на панамския президент генерал Мануел Нориега, шансовете са минимални.

Съдебните преследвания на чуждестранни длъжностни лица са рядкост и задържането на най-високопоставения служител на карибския остров със сигурност е получило зелена светлина на най-високо ниво в американското министерство на правосъдието и Държавния департамент, предвид потенциалните последици.

Британската отвъдморска територия с население от 35 000 души се състои от над 40 острова, разположени на изток от Пуерто Рико, и в момента се управлява по силата на конституция от 2007 г., която й дава ограничено самоуправление.

Губернаторът Джон Ранкин, който е представител на кралицата на островите и върховен орган на изпълнителната власт, заяви, че арестите са го накарали да публикува - по-рано от първоначално предвиденото - доклада на анкетната комисия, започнала през януари 2021 г., за да разследва твърденията за широко разпространени правителствени измами.

Ранкин заяви, че разследването е стигнало до заключението, че милиони долари са били похарчени за проекти, някои от които свързани със съюзници на премиера, които са били изоставени или за които е било установено, че от тях няма обществена полза.

"Някои от тях още от пръв поглед бяха фалшиви", каза губернаторът.

Комисията е стигнала до заключението, че "ако не бъдат предприети най-спешните и драстични мерки, сегашната ситуация с избрани служители, които умишлено пренебрегват принципите на доброто управление, ще продължи неопределено дълго", заяви Ранкин на излъчвана по телевизията пресконференция.

За последен път Обединеното кралство наложи пряко управление на отвъдморска територия, когато пое управлението на островите Търкс и Кайкос през 2009 г. Сега британското правителство явно е притеснено от това как плановете му ще бъдат посрещнати на Британските Вирджински острови.

Мая Йорданова
2848 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.04 | 09:44

1
СМЪРТ ЗА УКРОФАШИСТКИТЕ КУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини