Полша призова ЕС да въведе санкции срещу руската енергия

  • 02 май 2022 19:14

  • 1168
  • 0
Полша призова ЕС да въведе санкции срещу руската енергия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Полша днес призова партньорите си от ЕС да се обединят и да наложат широкообхватни санкции срещу петролния и газовия сектор на Русия заради войната в Украйна, както и да не се поддават на натиска да плащат за газа в рубли, предаде Асошиейтед прес. Министри от ЕС се срещат в Брюксел, за да обсъдят отговора си на руското решение от миналата седмица за спиране на газоподаването до България и Полша. Енергийният гигант "Газпром" заяви, че двете страни не са платили сметките си през април.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13554

"Ще призовем за въвеждането на незабавни санкции върху руския петрол и газ. Това е следващата, спешна и абсолютна стъпка" заяви полската министърка по въпросите на климата и околната среда Анна Москва. "Вече имаме въглищата. Сега е времето за петрола и втората стъпка е за газа. Най-добият вариант е да ги направим всички заедно", добави тя.

Миналата седмица, в ход, който в Европа беше заклеймен като "изнудване", руският енергиен гигант "Газпром" прекрати доставките до България и Полша. Това се случи, след като руският президент Владимир Путин каза, че "неприятелски" страни трябва да започнат да плащат за газа в рубли. България и Полша отказаха да направят това, както и повечето страни от ЕС. Срокът за плащането на още сметки изтича на 20 май и блокът се опасява, че тогава Русия би могла да изключи още кранове. Русия отрича твърденията за изнудване, отбелязва БТА.

ЕК: Няма данни страна от ЕС да е платила за газ в рубли

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1168 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини