Италия може да национализира рафинерия на "Лукойл"

  • 27 април 2022 13:35

  • 2754
  • 4
Италия може да национализира рафинерия на "Лукойл"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Италия възнамерява временно да национализира ИСАБ (ISAB) - рафинерията на "Лукойл" в Сицилия, ако бъдат наложени санкции върху руския газ, съобщиха пред Ройтерс два правителствени източника.

Министърът на промишлеността Джанкарло Джорджети планира да представи като опция национализацията на ИСАБ на утрешното правителствено заседание, според един от източниците.

Национализация на рафинерията не е била в дневния ред, въпреки че са налице опасения за социалните последици за района, но ситуацията се  проучва от министерството, съобщиха oт администрацията на Джорждети.

Европа, която е силно зависима от вноса на руски газ и петрол, продължава да е разделена в позицията си по повод забраната на доставките. Украйна, Полша и Литва са сред страните, които подкрепят подобна забрана, а Германия и Унгария се противопоставят на незабавното ембарго. 

ИСАБ, която е най-голямата италианска петролна рафинерия по капацитет, е купувала 30-40 на сто от необходимите й суровини от Русия, а останалата част - от международните пазари.

Една от последиците от руската инвазия в Украйна е, че ИСАБ е била принудена да доставя почти цялото количество суров петрол от руския собственик "Лукойл", тъй като международните банки вече не й предоставят кредити.

Понастоящем "Лукойл" не е подложен на санкции.

ЕС се подготвя да наложи "умни санкции" на петролния износ на Русия

Затягането на санкциите срещу Русия и в частност срещу руския петрол би довело до незабавното затваряне на рафинерията ИСАБ, която се намира в Приоло, в промишлената зона на сицилианския град Сиракуза, съобщи в. "Соле 24 оре". Това ще предизвика срив в цялата промишлена зона, която е една от най-важните енергийни центрове в Европа, предаде БТА. 

За първи път, почти 50 години от основаването й, става реална опасността от затваряне на структурата заради това, което вече всички в района наричат "ефекта на бумеранга от санкциите срещу Русия на Путин" и "ненужно враждебното" отношение от кредитната система към компанията. Според италианското законодателство ИСАБ е контролирана от швейцарската "Литаско" (Litasco) , която от своя страна е под шапката на "Лукойл" , чийто основател Вагит Алекперов подаде оставката си.

ИСАБ осигурява 51 на сто от брутния вътрешен продукт на провинция Сиракуза и 10 000 работни места.

Последвайте канала на

Калина Христова
2754 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.04.27 | 14:47

3
лукойл е собственост на фонда ротшилд
К.Кириленко

2022.04.27 | 17:05

4
Глупости!Един телевизор и цяла България е Дезенформирана!

2022.04.27 | 14:18

1
А ние кога? Червените кхмери по-скоро ще помолят Путлер да бомбандира народното събрание.
дай

2022.04.27 | 14:41

2
дай първо златните мини в челопеч да национализираме. и американските централи. там ни дерат, по сто кожи свалят от нас

Добави коментар

Водещи новини