Германският външен министър: Няма табу за оръжията за Украйна

  • 21 април 2022 17:06

  • 911
  • 5
Германският външен министър: Няма табу за оръжията за Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германия проучва какво допълнително техническо обслужване и боеприпаси ще са необходими, за да бъдат приведени в съответствие с изискванията за използване от украинската армия остарели бронирани бойни машини на пехотата "Мардер", заяви външната министърка Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13562

През втория ден от обиколката си в балтийските държави Бербок реагира на засилващите се критики за явно нежелание или умишлено бавене от германска страна на доставките на оръжията, от които Киев твърди, че се нуждае, за да отблъсне руската атака.

"За нас няма табу по отношение на бронираните машини и други оръжия, от които Украйна се нуждае", каза тя.

Приоритет за Берлин е да гарантира, че Украйна бързо ще получи оборудване от съветско време, което армията ѝ може да използва без допълнителни разходи, отбеляза Бербок. Тя каза, че Берлин ще попълни запасите на съюзническите държави, които разполагат с такова оръжие, като го замени с по-модерно оборудване, произведено в Германия.

Журналистите я попитаха дали германски танкове "Леопард" ще бъдат изпратени в Украйна, на което министърката отговори, че войниците ще се нуждаят от обучение, за да използват такова модерно оборудване и че Берлин ще плати за това обучение.

"Ние предоставяме един милиард евро, защото трябва да мислим не само за системите, от които Украйна се нуждае сега за отбраната си, но и за следващите  години, за системите, от които ще има нужда свободна Украйна в бъдеще", каза тя.

Германският външен министър увери балтийските страни в подкрепата си

"Знаем, че всеки ден е от значение", допълни Бербок.

Европейският съюз трябва да наложи търговски санкции върху транспорта на руски нефт и газ, подчерта днес естонската външна министърка на пресконференция с Бербок.

"Войната срещу Украйна трябва да стане толкова скъпа за Русия, че тя да спре войната", заяви Ева-Мария Лийметс. "Естония смята, че шестият пакет (санкции) също трябва да съдържа санкции, които засягат енергоносителите, както газа, така и петрола", допълни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
911 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
има табу

2022.04.21 | 21:14

5
нарича се справедливост и човешки ценности - при вас ги няма наистина
аман

2022.04.21 | 18:42

4
аман от фльорци и гейтация в тоя педалски съюз
Cetin

2022.04.21 | 18:17

3
BG SEGA GI INTERESUVA YADENE I PIENE I BIZNES TE SA KOLONIYA NA PUTKİN
фен

2022.04.21 | 18:10

2
Правя една асоциация с муджахидините в Афганистан през осемдесете години на миналия век ! САЩ и други държави ги въоражаваха и подкрепяха неистово,но после всички знаем какво стана ! Та мисълта ми е следната: Дали няма да си имаме една доста добре въоражена и силно крайна във възгледите си дъжава почти в сърцето на Европа !?!? Незнам – просто расъждавам !?!
Майтапчи Йово

2022.04.21 | 17:25

1
Бербокчето да запрята фуста и да ходи да спира рашките с голата си... :)))!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини