Хърватия все още е наводнена с пластмасови изделия за еднократна употреба въпреки забраната

  • 14 април 2022 07:15

  • 313
  • 0
Хърватия все още е наводнена с пластмасови изделия за еднократна употреба въпреки забраната
© Novini.bg

Хърватският пазар все още е наводнен от пластмасови изделия за еднократна употреба въпреки забраната, заяви днес неправителствената организация “Грийн екшън” (Green Action) на протестен митинг пред министерството на икономиката и устойчивото развитие, предаде Хина.

Организацията призова ведомството да гарантира изпълнението на Директивата на Европейския съюз за пластмасовите продукти за еднократна употреба.

От днес Хърватия забрани найлоновите торбички

Директивата от 2019 година изисква от държавите-членки на ЕС да приемат необходимите мерки до 31 юли 2021 година, за да постигнат трайно намаляване на  използването на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Осем месеца след този краен срок пластмасови изделия за еднократна употреба все още се предлагат в магазините и заведенията за обществено хранене в Хърватия, изтъкна неправителствената организация, позовавайки се на неофициално теренно проучване, проведено от екологични групи, борещи се срещу замърсяването с пластмасови изделия за еднократна употреба в страната.

„Настояваме министерството спешно да определи краен срок, след който вече няма да е възможно да се намират пластмасови изделия, които са забранени за продажба на пазара в съответствие със Закона за управление на отпадъците“, каза Ана-Мария Милеуснич от “Грийн екшън”.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини