Мицотакис призовава за общ отговор на ЕС на енергийната криза

  • 10 април 2022 15:36

  • 760
  • 1
Мицотакис призовава за общ отговор на ЕС на енергийната криза
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. призовава за общ отговор на ЕС на енергийната криза, като изтъква, че съюзът трябва да прекъсне обвързаността на европейските цени на електроенергията и газа, съобщи БТА, цитирайки в."Катимерини".

"Трябва да прекъснем връзката между цените на газа и електроенергията. Ако не го направим, ще наложим огромна икономическа тежест на нашите граждани и предприятия. Надявам се, че можем да направим това на европейско ниво", заяви Мицотакис по време на дискусия с участието на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман на Седмия икономически форум в Делфи в събота.

"Трябва да мобилизираме европейските ресурси, за да помогнем на всички държави членки да се справят с този проблем", каза Мицотакис. "Ако не направим това, ще позволим на силите на популизма да се появят отново още по-силни ... ще загубим подкрепата на населението си, защото то ще усети тежестта от руската инвазия", посочи гръцкият премиер.

Премиерът Петков разговаря с гръцкия си колега, проведе още важни срещи в Делфи

Същевременно той изтъкна предсрочното погасяване от страна на Гърция на заемите от МВФ, одобрението на първата вноска от Фонда за възстановяване и устойчивост и очакването страната да излезе от от режима на засилено наблюдение.

"Важно е да дадем на пазарите посланието, че сме в състояние да си стъпим на краката, че на нас може да се разчита", каза премиерът и добави, че следващата цел е повишаване на кредитния рейтинг на страната до инвестиционен клас.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
760 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.10 | 20:04

1
Примерно сега може да решите да си спрете тока в чест на крайните,то не може само газа и петрола.

Добави коментар

Водещи новини