Във Франция започна гласуването в първия тур на президентските избори

  • 10 април 2022 10:43

  • 673
  • 3
Във Франция започна гласуването в първия тур на президентските избори
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Във Франция днес започна гласуването на първия тур от президентските избори, съобщиха световните информационни агенции. Близо 48 милиона гласоподаватели ще избират между 12 кандидати.

Президентът Еманюел Макрон се бори за втори мандат и е смятан за фаворит, но на втория, решителния тур, който е на 24 април, се очаква да влезе в оспорвана надпревара с основния си съперник, крайнодясната Марин Льо Пен. Друг водещ претендент за Елисейския дворец е крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

Франция избира днес нов президент

Избирателните секции отвориха в 8 часа местно време. Гласуването на повечето места ще продължи до 19 ч., а в някои от големите градове - до 20 ч. Ако на първи тур никой не получи абсолютно мнозинство, което не се е случвало в най-новата история на страната, се провежда втори тур. Днес внимателно ще се следи и избирателната активност. Според последните проучвания възможно е около 30 процента на имащите право на глас да не отидат до урните.

Маркон ще гласува в кметството на град Ле Туке в северната част на страната, в департамента Па де Кале, където има къща, а след това ще замине за Париж, за да следи от Елисейския дворец преброяването на гласовете.

Първи официални резултати се очаква да станат известни преди полунощ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
673 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Рошко

2022.04.10 | 17:14

3
Кой ще спечели, е от значение, дали телефона с Москва ще прегрее. Има нещо сбъркано, но Макрон е за предпочитане.

2022.04.10 | 12:18

2
МАКРОН ПЕЧЕЛИ

2022.04.10 | 12:15

1
И тука са нагласени като при нас.Макароня го гласят да спечели.

Добави коментар

Водещи новини