Германия е отворена за общоевропейска забрана на руските въглища

  • 05 април 2022 15:40

  • 751
  • 0
Германия е отворена за общоевропейска забрана на руските въглища
©
Слушай новината Слушай новината

Германия ще обмисли възможността да подкрепи ембарго на ЕС върху вноса на руски въглища. Това заяви днес финансовият министър Кристиан Линднер, цитиран от Ройтерс. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13369

ЕС трябва да се отучи от вноса на енергоизточници от Русия възможно най-скоро, допълни той. 

Германия е отворена по въпроса за затягане на санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна, посочи Линднер, който участва в среща на финансовите министри от ЕС. 

Нидерландският министър на климата и енергийната политика Роб Йеттен междувременно съобщи, че вносът на руски петрол и въглища в страна е намалял заради войната в Украйна, а по-късно този месец ще бъде представи план за по-нататъшно намаляване на енергийната зависимост от Москва. 

Дания е замразила руски активи и авоари за близо 12 млн. долара

В писмо до парламента министърът посочи, че е призовал компаниите да ограничат вноса на руски петрол и въглища възможно най-много. 

Сред големите енергийни потребители в Нидерландия е стоманодобивният концерн "Тата стийл" (Tata Steel), който вече спря да използва руски въглища, а британско-нидерландският енергиен гигант "Шел" (Shell) още през март спря да купува руски петрол. 

За 2021 г. през  пристанището на Ротердам са преминали 24,5 милиона тона въглища, от които около 20 процента са дошли от Русия. През пристанището на Амстердам миналата година са преминали 10,4 милиона тона въглища. 

Последвайте канала на

Калина Христова
751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини