Италия гони 30 руски дипломати

  • 05 април 2022 14:06

  • 813
  • 2
Италия гони 30 руски дипломати
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Италия реши да експулсира 30 руски дипломати от съображения, касаещи националната сигурност. Това обяви днес италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Решението последва подобни мерки, взети от други западноевропейски страни, сред които Германия, Франция, Дания и Швеция.

"Мярката, взета в общо съгласие с нашите европейски и атлантически партньори, беше необходима по причини, свързани с нашата национална сигурност и в контекста на настоящата ситуация на кризата, свързана с неоправданата агресия срещу  Украйна от страна на Руската Федерация", заяви италианският дипломат номер едно в Берлин, където е на конференция за подпомагане на Молдова заради бежанската вълна от Украйна.

Руският посланик в Рим Сергей Разов днес е бил извикан в италианското  външно министерство, където е бил информиран за италианското решение, пояснява източник от италианското външно министерство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия ще предприеме ответни действия, предадоха световните агенции. 

Вчера Германия изгони 40 сътрудника на руската дипломатическа мисия. Франция снощи също съобщи за намеренията на властите да експулсират група дипломати от страната. Според информация от френските медии става въпрос за 35 сътрудници на руското посолство. 

Франция гони руски дипломатически служители

На 29 март редица европейски държави, сред които Белгия, Нидерландия и Ирландия, обявиха, че експулсират руски заради военните действия на Русия в Украйна. Белгия изгони 21 дипломати, Холандия - 17, а Ирландия - четирима. 

По-рано редица други страни от ЕС, сред които Литва, Латвия, Естония, България, Полша, Словакия и Чехия, също експулсираха руски дипломати, отбелязва ЖТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
813 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.06 | 21:26

2
СНИМКИ ОТ СПЪТНИЦИ С ДАТИ ДОКАЗВАТ, ЧЕ ТРУПОВЕТЕ НА МИРНИ ГРАЖДАНИ ПО УЛИЦИТЕ НА КИЕВСКОТО ПРЕДГРАДИЕ БУЧА СА ДЕЛО НА ПУТИНСКИТЕ МАРОДЕРИ. ОТ ФРАНЦИЯ И ОТ ДРУГИ СТРАНИ СЕ СТИЧАТ КРИМИНАЛИСТИ – ПАТОЛОЗИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ОБВИНИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА СЪДА НА ОБЩЕСТВОТО НА НАРОДИТЕ. ВСЕКИ ТРЕТИ ОКУПАНТ ОТ БРИГАДАТА НА БУЧИНСКИТЕ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ Е ВОЮВАЛ В СИРИЯ.

2022.04.05 | 16:06

1
А колхозничката тьотя Митрофанова кога?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини