Германия е получила от Русия близо 40% от внесения петрол през януари

  • 01 април 2022 20:52

  • 1003
  • 5
Германия е получила от Русия близо 40% от внесения петрол през януари
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Русия е източник на 39,5 процента от вноса на суров петрол в Германия през януари, показват данни на германската Федералната служба по икономически въпроси и контрол върху износа (BAFA), цитирани от БТА.

Обемът на вноса на енергоносители през януари се е увеличил с 8,5 процента спрямо година по-рано на фона на възстановяването от пандемията от коронавирус, докато финансовата му стойност е нараснала с 85,7 процента поради по-високите цени на суровините.

Русия предлага на Индия петрол на цена от 35 долара за барел

Федералната служба публикува данни за вноса с двумесечно закъснение, така че влиянието на руската инвазия в Украйна през февруари и усилията за санкциониране на Москва не са отразени.

Януарските обеми на внесен петрол са се увеличили до общо 7 милиона тона от 6,5 милиона през същия месец година по-рано.

Германия е платила 3,9 милиарда евро (4,30 милиарда долара) за внос на суров петрол през месеца в сравнение с 2,1 милиарда евро година по-рано.

След Русия в германския внос на петрол най-голям дял са имали Съединените щати с 13,9 процента и Казахстан с 12,2 процента.

След тях се нареждат Великобритания и Норвегия, които общо са допринесли с 19 процента към германския вносен петрол, докато страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са прибавили още 12,6 процента.

Средната цена, плащана за вносният суров петрол на германска границата, се е повишила със 71 процента спрямо година по-рано, достигайки 560,08 евро за тон.

Лавров е в Делхи за разговори с индийски лидери

Дори преди цените на петрола да скочат в края на февруари разходите бяха нараснали поради съкращения на доставките, направени от производителите, възстановяването на търсенето и преминаване към по-голямо използване на петрол в производството на електроенергия, за да се заменят ограничените количества въглищата и газ. 

Цените на суровия петрол спаднаха през изминалата седмица, тъй като САЩ обявиха планове за огромно освобождаване на петрол от стратегическия си резерв, а производителите полагат усилията за повишаване на добива.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1003 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.04.03 | 02:25

5
ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТЕ, ДОБРЕ Е ДА ПРОЧЕТЕТЕ : УЧАСТИЕТО НА УКРАИНЦИТЕ В РУСКО–ТУРСКАТА ВОЙНА 1877 – 1878г от Росица Младенова

2022.04.03 | 02:19

4
КРАЙ НА МИЗЕРИЯТА !!! БЪЛГАРСКА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ С “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ “ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БРАУНОВ ГАЗ И ПОЛИМЕТАЛИ ОТ МОРСКА ВОДА “ ОТ ИНЖ. ЧАВДАР КАМЕНАРОВ И ИНЖ. ПЛАМЕН КАМЕНАРОВ !!! ИЗЛИЗА ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА !!! БРАУНГАЗ УНИЩОЖАВА БИТОВИ И РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ !!!

2022.04.02 | 10:11

3
ГАЗЪТ СКАЧА,ДОЛАРЪТ ПАДА,КРАВАРИЯ УМИРА!
Петров

2022.04.02 | 09:55

2
Съединените щати чрез стремежа си към хегемония разбиват основите на собствената си власт. Европейските съюзници след тази лудост причиняват собствената си смърт от икономическо опустошение. Политическите елити на Запад подклаждат социален хаос в собствените си нации. Ходът на Русия да оценява газа и другите си стоки в рубли е осезаема крачка от ерата на резервните валути на долара и еврото. Китай, Индия и други нации започват да приемат свят без западен финансов диктат. Появява се нов глобален многополюсен ред, в който западните сили вече не се толерират като привилегировани. Противоречията, произтичащи от американската и европейска арогантност, най-накрая достигнаха точката на пречупване.
РАКОВОБОЛНИЯ ПУТИН Е

2022.04.01 | 23:34

1
РЕШИЛ ДА УНИЩОЖИ СВЕТА ПРЕДИ ДА УМРЕ, НО ВСЪЩНОСТ ЩЕ УНИЩОЖИ САМО РУСИЯ.

Добави коментар

Водещи новини