ЕС пак предупреди Китай за последствия при подкрепа на Русия

  • 01 април 2022 13:55

  • 952
  • 5
ЕС пак предупреди Китай за последствия при подкрепа на Русия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Подкрепата на Пекин за Русия в заобикалянето на западните санкции "ще навреди на международната репутация на Китай и ще има ефект върху неговите компании". За това предупредиха представители на Европейския съюз преди срещата на върха с азиатската страна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14010

ЕС настоя, че "неутралитетът е невъзможен" в конфликта между Русия и Украйна и заяви, че ще призове Китай да "защити и подкрепи основания на правила международен ред, както и да отстоява универсалните ценности и принципи".

Блокът посочи, че срещата на върха ще "проправи пътя" за бъдещи преговори за търговия, като от Китай ще бъде изискано да "осигури по-балансирани и реципрочни търговски отношения и да облекчи ограниченията за пътуване".

Двете страни ще обсъдят също въглеродната неутралност, емисиите и устойчивото финансиране, както и предотвратяването на пандемии и опасенията относно нарушенията на човешките права от страна на Китай, отбелязва Съюзът.

Преди дни руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва и Пекин водят по пътя към един по-справедлив световен ред.

За разлика от много западни държави, Пекин отказа да осъди инвазията и осигури дипломатическо прикритие за все по-изолирана Русия.

Китай и Русия станаха по-близки през последните години, като президентът Владимир Путин присъства и на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин миналия месец - дни преди инвазията в Украйна.

Силният лидер и неговият китайски колега Си Дзинпин обявиха, че отношенията между двете страни нямат граници и подписаха енергийни сделки на стойност милиарди долари.

По-рано днес ЕС настоя Китай да запази неутралитет по отношение на украинската криза и предупреди, че ще има последствия, в случай че Пекин помогне на Москва да заобиколи санкциите на блока.

Китай вече категорично отрече твърденията, че е знаел предварително за нахлуването на Русия в Украйна.

Пекин отхвърли и твърденията, че разпространява дезинформация за Украйна.

ЕС ще подтиква Китай да съдейства за натиск срещу Русия

Коментарът дойде, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че предоставя на Русия "политическа подкрепа, включително чрез разпространение на откровени лъжи и дезинформация". Той заяви и че НАТО се тревожи, че Китай може да подкрепи руската инвазия в Украйна включително чрез предоставяне на материална подкрепа на Москва.

Последвайте канала на

Калина Христова
952 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ма извънредно много тъпи

2022.04.01 | 15:38

5
са тия от ЕК и ЕП
Майтапчи Йово

2022.04.01 | 14:12

1
ЕвроГЪЗовете... май, май пак ще я закъсат скоро за дрислива хартия и сапунче:)))?!?

2022.04.01 | 15:35

4
Хаха и по още лшниш ще има недостиг на почти всичко както са тръгнали а тия педали отдолу още ще квичат че Путин им бил крив

2022.04.01 | 14:45

3
Тя майка ти отдавна е закъсала, но какво ти пука?
Отр.епко нещастна

2022.04.01 | 14:43

2
Както вече я закъса идола ти Путьо ли ?

Добави коментар

Водещи новини