Пътна карта за поетапно прекратяване на ковид рестрикциите в Италия

  • 31 март 2022 10:07

  • 361
  • 1
Пътна карта за поетапно прекратяване на ковид рестрикциите в Италия
©
Слушай новината Слушай новината

Днес в Италия е последният ден от извънредното санитарно положение, обявено преди повече от две години. От утре поетапно страната започва да се връща към нормалността и да отпадат антиковидните рестрикции една след друга. В крайна сметка ще отпаднат зеленият сертификат и маските, отбелязва в. "Месаджеро". 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33007

Считано от утре се разформирова Научният и технически комитет, създаден преди повече от две години, за да консултира кабинета относно мерките, които трябва да се прилагат. Разпада се и специалният отдел към комисаря по ковид въпросите Франческо Филюйоло, а на негово място ще има оперативно звено, което ще трябва да завърши ваксинационната кампания и което ще действа до 31 декември.

От утре отпада системата на категоризиране на страната на зони - червена, оранжева, жълта и бяла - в зависимост от разпространението на вируса, заетостта на интензивните отделения и хоспитализациите като цяло. Но наблюдението на епидемиологичната обстановка ще продължи.

Италия разхлабва COVID мерките от април

От утре до 30 април в градските превозни средства - автобуси, метро и трамваи - ще се влиза само с маска ФФП2, а зелен сертификат вече няма да се изисква. От 1 май маските няма да са задължителни в градския транспорт.

От 1 април до 30 април обаче остава изискване  за наличие на обикновен зелен сертификат за пътуване със самолети, влакове, такси и кола с нает шофьор. Там също ще трябва да се носят маски от типа ФФП2, като изискването ще отпадне от 1 май.

В магазините от утре ще се влиза без какъвто и да е зелен сертификат. Но клиентите ще трябва да носят обикновена маска. Същото правило е в сила и за фризьорските салони, козметичните центрове, банките, пощите, офисите на обществени учреждения. От 1 май отпада там носенето на маските.

От 1  до 30 април в киносалоните, концертните зали и театрите ще продължава да се влиза със супер зелен сертификат и маска ФФП2. От 1 май всичко това отпада. Същото е в сила и за дискотеките и за културните и социалните центрове или центровете за развлекателни дейности.

От 1 април в хотелите и други места за настаняване отпадат почти всякакви ограничения. Зелен сертификат няма да е нужен за влизане там и за настаняване, нито за ресторантите в хотелите. Супер зелен сертификат ще се изисква обаче за фитнес зоните, басейните и спа центровете на хотелите до 30 април. Маските ФФП2 също ще отпаднат едва от 1 май там.

От 1 април до 30 април в зоните на открито на ресторантите, баровете и кафенетата, няма да е нужен зелен сертификат. В закритите им части ще се влиза обаче с обикновен зелен сертификат. Супер зелен сертификат ще се изисква при тържества на закрито в ресторантите и заведенията. От 1 май последните ограничения там отпадат.

От утре близките контакти на заразени с коронавируса няма да трябва да се изолират, но ще трябва да носят маски от типа ФФП 2 за десет дни за закрито и на местата с много хора на открито.

В училищата заразените ученици минават на дистанционно обучение и се връщат присъствено с отрицателен тест. Останалите учат присъствено, но тези над 6 години ще носят хирургически маски до края на април. При пет заразени ученици класът минава на дистанционно учене.

Изолацията като цяло остава в сила само за заразените хора в Италия и тя продължава 10 дни за неваксинираните и 7 дни за ваксинираните, представили на седмия ден негативен резултат от тест. 

От 1 април отпада ограничението за броя на зрителите по стадионите и други сходни обекти. 

От 1 май няма зелен сертификат и маски, освен в болниците и социалните домове.
 
От 15 юни отпада задължителната ваксинация в повечето сектори - училищен персонал, военни, полицаи, затворническа администрация.

От 30 юни отпада дистанционната работа.

До 31 декември продължава да е в сила изискването за задължителната ваксинация за здравния персонал и персонала на заведенията за социални грижи.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.31 | 10:24

1
Бедност, страх и война, това доведе ковид пасмината, време е за отговорност.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини