Джулиан Асандж днес се жени в затвора

  • 23 март 2022 07:52

  • 1259
  • 9
Джулиан Асандж днес се жени в затвора
© Getty Images/Guliver (архив)

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж ще се ожени за дългогодишната си партньорка Стела Морис днес в затвора с висока степен на сигурност в югоизточен Лондон, съобщи Ройтерс.

На церемонията ще присъстват четирима гости, двама официални свидетели и двама охранители.

Джулиан Асандж иска да обжалва решението на британски съд да го екстрадира в САЩ

Асандж е издирван от американските власти, за да бъде изправен пред съда по 18 обвинения,  свързани с публикуването от "Уикилийкс" на огромни масиви от  поверителни американски военни документи и дипломатически телеграми.

50-годишният мъж, който отрича да е извършил каквото и да било нарушение, е задържан в Белмарш от 2019 г. насам, а преди това се укриваше в еквадорското посолство в Лондон в продължение на седем години.

Докато е живял в посолството, той стана баща на две деца с Морис, адвокатка, по-млада от него с повече от десет години, с която се запозна през 2011 г., когато тя започва работа в правния му екип. Връзката им започва през 2015 г.

Церемонията  ще се състои  в затвора, където присъдите си са излежавали някои от най-известните британски престъпници, включително убиецът на деца Иън
Хънтли.

Сватбената рокля на Морис и килтът на Асандж - намек за неговата за семейните връзки с Шотландия - са създадени от британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд, която и преди е водила кампания срещу екстрадирането му.

Този месец на Асандж беше отказано разрешение да обжалва във Върховния съд на Великобритания решението за екстрадирането му в САЩ. Той все още може да оспори всяко решение на правителството да одобри екстрадицията му.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1259 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Този човек е герой

2022.06.17 | 16:30

7
Джулиан Асандж изпраща на „Гардиън“, „Шпигел“ и „Ню Йорк Таймс“ около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г. Част от документите разкриват убийството на цивилни от американската армия. След публикуването на тези документи избухва международен скандал. В отговор Асандж казва, че на негово разположение са още около 15 хиляди документа с класифицирана информация на Пентагона. Той публикува голямо количество свръхсекретни материали, касаещи шпионски скандали, корупция по високите етажи на властта, военни престъпления и тайни на дипломацията на големите държави.През октомври 2010 г. на страниците на Уикилийкс излизат и компрометиращи армията на САЩ документи за приключилата през август 2010 г. война в Ирак (2003).
Този човек е герой

2022.06.17 | 16:36

9
През 2008 г. Джулиан Асандж е награден от „Амнести интернешънъл“ за публикуване на материали за корупцията на управляващите в Кения.През 2011 г. списание „Тайм“ го обявява в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света.................... Когато публикуваш за Кения те награждават, но когато публикуваш ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА САЩ те вкарват в затвора, а и искат даже смъртно наказание.........................................
Този човек е герой

2022.06.17 | 16:33

8
Това не е просто реванш срещу Менинг и Асандж за разкриването на криминалните действия на правителството на Съединените щати, за разкриването на измамите на Вашингтонската клика. Те разбира се искат реванш, защото са такива дребнави тирани, но са си изфабрикували този прецедент, който ще им позволи те да контролират обясненията, а не журналистите. Така че от тук нататък журналистиката ще функционира като Министерство на пропагандата. Това вече е направено с основните медии. Няма и грам независимост в амерканската преса и телевизизия. Те стриктно пропагандират за правителствто. Съмнявам се, че има независимост и в британските печатни и електронни медии. Действително ББС звучи кат тромпет на пропагандата на Вашингтон. Това на което сме свидетели и което наистина се случва с Асандж е терор. Той не е виждал децата си от седем години. Той фактически е бил в затвор седем години. Това е ужасно. Това, което сега му се случва, е още по-ужасно. Но най-ужасното от всичко е, че убиват истината. Свободата на словото беше убита от правителството на Съединените щати, с помощтта на правителството на Великобритания, изцяло подкрепени от англо-американските медии.

2022.03.23 | 09:38

6
КЕНЕФ.БГ(НОВИНИ) Е БАРДАК ЗА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ
Знаци

2022.03.23 | 08:26

2
Забелязвате ли сатанинската статуя на Майдан площад в Киев? Това са знаците на глобалистите. Същата златно черна статуя на София с дупки вместо очи гледа над площада в София. Градът маркиран от сатанистите за погром.

2022.03.23 | 09:10

5
Точно! ДОЛУ Новият Световен Ред!
Ани

2022.03.23 | 08:38

4
П.у.т.ин ще реши въпроса,не бойте се деца!!!!
Иф

2022.03.23 | 08:37

3
Нито права,нито свободи!
какво

2022.03.23 | 08:21

1
какво стана с правата, свободите, свободното слово, демокрацията, свободния свят???? за един приятел питам.

Добави коментар

Водещи новини