Орбан поиска евросредства в помощ на Унгария за справяне с бежанската криза

  • 22 март 2022 21:00

  • 4056
  • 2
Орбан поиска евросредства в помощ на Унгария за справяне с бежанската криза
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Унгарският министър-председател Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, поиска Европейската комисия (ЕК) да изплати всички евросредства, отпуснати на страната му, включително заем по Механизма за възстановяване и устойчивост, за да се помогне на Унгария да се справи с украинската бежанска криза, съобщи прессекретарят му, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11768

Съгласно копие от писмо с дата 18 март, изпратено до председателя на комисията Урсула фон дер Лайен и до Ройтерс в отговор на запитване за коментар, Орбан е посочил, че Унгария иска да използва заемния механизъм за отбрана, граничен контрол и за решаване на хуманитарни и други неотложни задачи за овладяване на кризата.

ЕК бави одобрението на парите за следпандемично възстановяване на Полша и Унгария, защото двете страни все още не са изпълнили препоръките на ЕС за върховенството на закона.

Изпълнителният орган на Евросъюза е в конфликт с двете националистически правителства по редица въпроси, включително свободата на медиите и правата на ЛГБТ общността. Миналата година Фон дер Лайен заяви, че Унгария трябва да направи повече в борбата с корупцията.

Орбан, който ще се бори за преизбиране на парламентарните избори на 3 април, каза, че страната му е приела над 450 000 бежанци от Украйна, и посочи, че "споделената отговорност" между държавите членки е от жизненоважно значение в тази криза.

"За тази цел Унгария просто иска незабавен и ефективен достъп до отпуснатите ѝ европейски средства и да може да ги използва по гъвкав начин за нуждите, които са най-подходящи за справяне с кризата", пише унгарският премиер в писмото. 

Премиерът на Унгария заяви, че ЕС няма да санкционира руски газ или петрол

Миналата година Унгария заяви, че е отказала да използва заеми на стойност около 3,3 трилиона форинта (9,82 милиарда долара) по Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост, но според писмото на Орбан правителството вече е променило позицията си. 

Той посочи, че Унгария "иска незабавното предоставяне на отпуснатия заем" по линия на механизма, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
4056 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХА-ХА

2022.03.22 | 23:47

2
Га яде руските кюфтета не рева и голям го вади. Сега руския му господар го духа и почна да се моли руската свиня. Ще го духа на изборите.
Лайк

2022.03.22 | 22:00

1
Орбан поиска евросредства в помощ на Унгария за справяне с бежанската криза .... Кирчо Петков какво чака. Петима Петко не чакат да раздава държавни пари по 1200лв на бежанец на месец лежане и храна. България не е индиански резерват.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини