Великобритания възобновява издаването на лицензи за разработка на петролни находища в Северно море

  • 21 март 2022 17:08

  • 636
  • 0
Великобритания възобновява издаването на лицензи за разработка на петролни находища в Северно море
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Великобритания възобновява през 2022 г. издаването на лицензи за разработка на нови петролни находища в Северно море във връзка с планирания постепенен отказ от руски изкопаеми горива заради войната в Украйна, съобщава БТА, позовавайки се на в. "Файненшъл таймс"

Изданието се позовава на Андрю Самюъл, ръководител на британската Служба за петрол и газ (OGA), която от днес се преименува на Преходна служба за управление на Северно море (North Sea Transition Authority - NSTA).

Петролът поскъпва заради кризата в Казахстан

Издаването на такива разрешителни беше преустановено преди две години от британското правителство главно по искане на еколози, които настояваха за това в интерес на постигането на климатичните цели.

Според Самюъл службата ще издаде тази година няколко пакета лицензи, които включват находища готови за работа.

По-рано Лондон публикува възможни условия за усвояване на нови петролни и газови находища в Северно море с цел намаляване на зависимостта от вноса. Според документа при разглеждане на въпроса за издаване на лицензи ще се отчита балансът между вътрешното производство и вноса. Условията включват и оценка на напредъка на компаниите за намаляване на производствените емисии и разработката на технологии за улавяне и съхранение на въглерод и производство на водород.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини