Гръцките политици гласуваха на парламентарните избори

  • 17 юни 2012 15:13

  • 741
  • 0
Гръцките политици гласуваха на парламентарните избори
©

Гръцките политици гласуваха на парламентарните избори, които може да определят бъдещето на Гърция в еврозоната, предаде РИА Новости.

„Надявам се, че гласът на гръцкия народ ще доведе до формирането на устойчиво правителство”, заяви пред местна телевизия президентът Каролос Папуляс, който гласува в западния гръцки град Янина.

Аналогична надежда изрази временният премиер Панайотис Пикраменос, който гласува в северен квартал на Атина.

Вниманието на журналистите бе приковано към лидера на лявата радикална коалиция Сириза Алексис Ципрас, чиято партия изисква отменяне на кредитните споразумения с ЕС и МВФ и се бори за първото място на изборите. В училище в центъра на Атина, където гласува Ципрас, се събраха стотици журналисти от целия свят.

„Ние превъзмогнахме страха. Днес откриваме пътя към надеждата, към по-добро бъдеще, където нашият народ ще живее достойно в социално справедлива и процъфтяваща Гърция като пълноправен партньор в променяща се Европа”, заяви Ципрас пред журналисти, пускайки своята бюлетина в урната.

„От утре започва нова епоха за Гърция”, заяви на свой ред главният претендент за победа, лидерът на консервативната Нова демокрация Андонис Самарас, който призова да се уважава споразумението с международните кредитори и да се поискат от тях компромиси.

Избирателните участъци отвориха в 07.00 ч. местно време и ще работят до 19.00 часа местно време. Първите резултати се очаква да се появят около 21.30 часа българско време.

Последвайте канала на

Десислава Станева
741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини