Украинският посланик призова Гърция да затвори пристанищата си за руски кораби

  • 16 март 2022 19:41

  • 623
  • 0
Украинският посланик призова Гърция да затвори пристанищата си за руски кораби
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Украйна призова Гърция да затвори пристанищата си за руски плавателни съдове и да не прави бизнес с руски компании, за да се засили натискът върху Москва и да спре войната в Украйна, съобщи днес украинският посланик в Атина Серхий Шутенко, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14077

"Молим Гърция по-специално да затвори пристанищата си за руски кораби (…) да прекрати бизнеса си с тях и да спре да изпраща корабите си в Русия,“ каза Серхий Шутенко пред репортери.

Новите преговори за постигане на компромис между Москва и Киев за статута на Украйна извън НАТО засили надеждите днес за евентуален пробив в продължаващата вече три седмици война.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис увери украинския президент Володимир Зеленски в понеделник, че срещу Русия ще бъдат приложени санкциите на ЕС.

Стотици етнически гърци живеят в Мариупол, където стотици хиляди хора останаха в капана на бомбардировките без отопление и вода.

Украйна: Руски сили нанесоха удари по цивилни, бягащи от Мариупол

"Приемайки руските пари, трябва да сте наясно, че кръвта на украинските деца, на украинците и на украинските гърци от Мариупол е по банкнотите, по тези пари. Не приемайте кървави пари от Русия," каза Шутенко.

Гръцкият търговски флот със своите 4500 кораба е сред най-големите в света. Европейският съюз обмисля забрана за руски кораби в пристанищата на страните от ЕС. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини