Швеция намалява временно данъка върху горивата, за да компенсира покачващите се цени

  • 14 март 2022 18:23

  • 582
  • 0
Швеция намалява временно данъка върху горивата, за да компенсира покачващите се цени
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Швеция временно ще намали данъците върху горивата, ще компенсира собствениците на автомобили и ще разшири схемата за намаляване на сметките за електроенергия на фона на покачващите се цени на енергията, предадоха световните агенции. 

Правителството съобщи, че намаляването на данъците върху горивата ще струва около 3,7 милиарда крони (383,58 милиона долара), докато компенсацията на собствениците на автомобили ще добави още 4 милиарда крони (417,68 милиона долара - бел. р.) към сумата.

Други 4 милиарда крони ще бъдат заделени в бюджета, за да се стимулират потребителите да преминат към електрически превозни средства.

Намалението на данъка върху горивата "до минимално допустимото ниво в съответствие с правилата на ЕС" ще е за периода от юни до октомври 2022 г., съобщи шведският финансов министър Микаел Дамберг.

"Ситуацията остава несигурна и цените силно се колебаят, но виждаме, че трябва да подкрепим спешно потребителите на този етап и в същото време - да вземем мерки за допълнително намаляване на зависимостта ни от изкопаемите горива", каза министърът.

Днес бензинът на дребно в скандинавската страна струваше 21,39 крони (2,22 долара) за литър. 52 процента от цената му, или 11,1 крони (1,15 долара), се сформира от данъци, отбелязва БТА. 

Швеция увеличава разходите за отбрана

Последвайте канала на

Константин Тодоров
582 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини