Украйна: Руските войски заплашват транзита на газ

  • 10 март 2022 13:49

  • 1093
  • 3
Украйна: Руските войски заплашват транзита на газ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Операторът на газопреносната мрежа в Украйна предупреди, че руски военни сили са на територията на повече от една компресорна станция в страната, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13994

Това е потенциална заплаха за безпроблемния транзит на газ за Европа, посочи украинският оператор, без да уточни колко станции са засегнати и къде се намират те.

"Призоваваме военните сили незабавно да напуснат територията на компресорните станции и да спрат да се опитват да повлияят на операциите на газотранспортната система", се посочва в изявление на оператора.

Намесата в технологични процеси на операциите на газотранспортната система създава значителни рискове за сигурността на продължаващото транспортиране на газ за потребителите в Украйна и Европа, според оператора.

Природният газ в Европа поевтиня с над 5 % тази сутрин

"Има реална опасност за транзита на газови потоци за Европа заради присъствието на руски военни сили на територията на компресорните станции в Украйна", заяви шефът на оператора на газотранспортната система на Украйна Серхий Макогон.

"Има реална опасност за газовия транзит", каза той пред Ройтерс в телефонен разговор, без да дава допълнителни подробности.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1093 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Дамар

2022.03.12 | 07:56

3
КУКУ ПУТИН бомбардира жилища, училища и болници, праща войници срещу МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ ЗАЩИТНИЦИ НА УКРАЙНА !!! САМО ИДИОТИ ПОДКРЕПЯТ ПУТИН !!!

2022.03.10 | 14:08

1
Е, как заплашват транзита руснаците като те самите го пускат газа? Ако искат да го спрат ще го спрат! То бива ревове и циркове, и пропаганда, но вече съвсем за идиоти взимат хората по света.

2022.03.10 | 23:35

2
Взе ми думите от устата... вече не е знаеш кой е крив и кой е прав!

Добави коментар

Водещи новини