Фон дер Лайен: ЕС има достатъчно природен газ до края на зимата

  • 09 март 2022 11:18

  • 1698
  • 5
Фон дер Лайен: ЕС има достатъчно природен газ до края на зимата
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е заяви в сряда пред телевизиите ARD и ZDF, че единният блок е закупил достатъчно втечнен природен газ, за ​​да бъде независим от руския внос до края на тази зима.

Това беше постигнато чрез споразумения за доставка с други страни, отбеляза тя.

Важно е да се създадат съвместни съоръжения за съхранение на газ, бързо да се разширят възобновяемите енергийни източници и да се пести енергия, подчерта Фон дер Лайен, визирайки предложеният от ЕК вчера план за рязко намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руското синьо гориво.

В същото време тя защити решението на ЕС, различаващото се от това на САЩ, да продължи да доставя петрол от Русия, предаде БНР.

"Ако комбинираме всичко това, т.е. други доставчици на газ, възобновяеми енергии, спестяване на енергия и го използваме разумно и интелигентно, тогава можем да станем независими от руския газ много по-бързо“, каза фон дер Лайен в сутрешното предаване на ZDF. Когато става въпрос за петролно ембарго срещу Русия, Европа трябва да внимава да не си навреди твърде много.

Пакетите от санкции, които бяха наложени на Русия досега заради нейната агресивна война срещу Украйна, оказаха ефект и нанесоха сериозни щети на руската рубла и руската икономика, отбеляза тя.

ЕС засилва солидарността си с бежанците от Украйна

"Настроихме пакетите от санкции по такъв начин, че да можем да постигнем максимален ефект върху Русия, без да нанасяме твърде много вреда на себе си. Това също означава, че американците могат да се справят по-добре без доставки на петрол от Русия, отколкото ние", каза Фон дер Лайен, коментирайки наложената от САЩ забрана за вноса на руски петрол и газ в страната, съобщава агенция Dow Jones news.

"Винаги трябва да имаме предвид, че цените на петрола не трябва да ескалират твърде много, да не се повишават твърде много, защото това от своя страна би ни отслабило", отбеляза тя.

Фон дер Лайен похвали силно Полша, Унгария, Румъния и Словакия за приемането на украински бежанци. "Страхувам се, че това е само началото", каза Фон дер Лайен по повод бежанската вълна от Украйна. Вероятно ще преживеем "много по-висок брой бежанци".

"Но намирам за дълбоко впечатляващо колко възприемчив е и колко сплотен и единен е Европейският съюз. В момента това е силата на ЕС. Сплотени сме и действаме бързо“, заключи председателят на Европейската комисия.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1698 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.03.10 | 15:51

5
Демек до края на месеца,след тва кво правим.
Майтапчи Йово

2022.03.09 | 18:36

4
Чумо, а с ваксите, как сме:)))?!?
европе-дерунгел

2022.03.09 | 11:37

3
аааа, не , аз искам и петрола да се спре, и то веднага, ще се возим на коллета и товарите ще се превозват с каруци теглени от фон л.айнен и недоразумението мишел....

2022.03.09 | 11:34

2
ОСТАВКА на всички! Празноглави европейски тикви, да оставите хората си, които ви издържат и плащат данъци, без енергия и непредизвикани фалите. Да бяхте помислили малко- америка ви вкара в капан, войната беше предизвикана от америка, за да страдаме ние в Европа. колкото по слаба Европа , толкова по добре за америка
ne

2022.03.09 | 11:33

1
fon der lainenata proletta e utre a sled tova kakvo shte pravish glupav bokluk shte sankcionirash rusia i sama shte si plashtash sankcii sas skapata gaz

Добави коментар

Водещи новини