ЕС ще хармонизира криминализирането на изнасилването в страните членки

  • 09 март 2022 07:21

  • 733
  • 1
ЕС ще хармонизира криминализирането на изнасилването в страните членки
© Novini.bg

Европейската комисия обяви днес план за уеднаквяване на криминализацията на изнасилването в 27-те страни членки на ЕС, предаде АП.

Планът, огласен на Международния ден на жените, включва криминализиране на осакатяването на женските гениталии и кибернасилието.

Интернет насилниците и „изнасилвачи“ са на един социален косъм от това да станат такива и в реалния свят

Голямо мнозинство от държавите в блока вече третира насилието срещу жени и момичета като престъпление, но от комисията казаха, че има празнини в националните законодателства. Например, въпреки че изнасилването е престъпление навсякъде в ЕС, в 18 държави се изисква то да е станало с използването на сила или заплаха, за да бъде наказателно преследван извършителят.

Предлаганата директива предвижда и целенасочена подкрепа в страните членки за специфични групи, вкл. жени, избягали от въоръжен конфликт. Предложението е актуално и във връзка с десетките хиляди украински жени и деца, които са напуснали родината си и са изложени на риск да бъдат експлоатирани от трафиканти на хора, отбеляза АП.

По данни на ЕС една от три жени в съюза е била подлагана на физическо или сексуално насилие след 15-ата си година. Тази пропорция обаче е много различна в различните страни членки.  Освен това половината жени в ЕС са изживявали сексуален тормоз, а една от 20 е съобщавала, че е била изнасилена.

Комисията предлага въвеждането на максимална присъда от поне осем години затвор за изнасилване и пет години за осакатяване на женски гениталии. Страните членки ще имат правото да налагат по-високи максимални присъди.

Радина Лазарова
733 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.09 | 08:57

1
Как може доживотно осакатяване на женски гениални да се наказва с 5 години затвор????? Присъдата трябва да е поне 20г. ако не и доживотна. Доколкото съм чела, тази жестокост се извършва от жените в племето!?!? В съвременна държава сигурно я правят вече мъже. Майката, която е завела детето си при такъв "лекар" също трябва да влезе в затвора за съучастие. И кой плосък ум е заменил думата"уеднаквявам" с "хармонизирам" в заглавието? Хармония и престъпление!?!? Не ми се връзват.

Добави коментар

Водещи новини