ЕК призовава за особено внимание към децата бежанци от Украйна

  • 08 март 2022 18:19

  • 2556
  • 2
ЕК призовава за особено внимание към децата бежанци от Украйна
© Getty Images/Guliver

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова днес Европейския парламент за особено внимание към децата бежанци от Украйна, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

С просълзени очи тя съобщи, че някои от децата, които пристигат по границите на ЕС непридружени, биват взимани от непознати, които се представят за техни роднини, а всъщност това са участници в канали за трафик на хора. Длъжни сме да защитим тези деца, трябва да направим много повече, призова Йохансон.

Войната скоро няма да свърши, руският президент Владимир Путин води безмилостна война, по-лошото предстои, предупреди тя. Призоваваме за отваряне на хуманитарни коридори в Украйна, добави Йохансон.

ООН: Над 2 млн. души са избягали от Украйна за 13 дни

Тя отбеляза, че досега около два милиона украински бежанци са пристигнали в ЕС, докато бягат от "войната на Путин". По нейните думи много от украинките, които пресичат граница, пътуват само с една торбичка принадлежности и с деца в ръце. Осемдесет хиляди жени в Украйна ще родят до края на месеца, добави еврокомисарят.

Йохансон поздрави европейците, проявили човечност с предоставянето на помощ на украинските бежанци. Тя уточни, че досега ЕС е отпуснал половин милиард евро за хуманитарни дейности в Украйна и в страните от ЕС, 120 милиона евро за украинския бюджет, 1,2 млрд. заеми за Киев, 85 милиона евро за хуманитарна помощ, а европейските държави самостоятелно са осигурили още 100 милиона евро. Тя съобщи, че ЕС ще отпусне неизползвани средства от бюджета - засега около 420 милиона евро. 

Еврокомисарят отбеляза, че за 12 дни в ЕС са пристигнали приблизително толкова бежанци, колкото през 2015 и 2016 г. общо. ЕС е в готовност да изпрати по външните граници 206 хиляди служители на Фронтекс, като 165 хиляди вече са на място, а още 162  хиляди ще пристигнат в Румъния.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.03.08 | 19:18

2
днес решаващи фактори в администрация са били 1989 деца на тогавашни решаващи фактори в администрация : следователно Корнелия Нинова апелира към разумът на последавателност .
Cetin

2022.03.08 | 19:02

1
PUTKİN BIDİ PROKLET SUKİN SİN PO SKORO DA GO OCHİSTYAT TOVA SHİBANO KOPELE

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини