Жозеп Борел: Санкциите на ЕС срещу Русия не целят смяна на режима в Москва

  • 04 март 2022 21:05

  • 1760
  • 7
Жозеп Борел: Санкциите на ЕС срещу Русия не целят смяна на режима в Москва
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Санкциите на ЕС срещу Русия не целят промяна на режима в Москва, а да се подобрят преговорните позиции на украинците. Това заяви на пресконференция върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа след петото извънредно заседание на Съвета на ЕС по външни работи в последните дни.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11808

Не преследваме смяна на режима, санкциите не целят промяна на режима в Русия, те бяха въведени заради войната. Целта е отслабване на руската икономика, за да се почувстват последиците и да се подсили позицията на украинците в преговорите, уточни той, цитиран от БТА.

Жозеп Борел: Няма да заменим свободата си за газ

За съжаление няма как да спрем войната утре. Ако някой очаква това, не знае за какво става дума. От руския обстрел изглежда, сякаш искат да разрушат Украйна. Няма да искаме украинският президент Володимир Зеленски да се предаде, да напусне Киев и да не се бие, посочи върховният представител в отговори на въпроси на пресконференция.

По неговите думи днес европейските външни министри са решили да се възложи изготвянето на списък с още руски банки, които да бъдат обхванати от вече наложените санкции. Борел посочи, че засега важното остава да започне прилагането на утвърдените мерки срещу Русия. Той уточни, че договорите между Москва и европейски държави за доставка на газ не може да бъдат прекратени изведнъж, защото засягат вноса в ЕС на 40 на сто от това гориво.

Можем много бързо да намалим този дял, това и правим, посочи Борел. По неговите думи ЕС ще ускори енергийния преход. Той съобщи, че предстои Европейската комисия да отпусне бюджет за страните, приели най-много украински бежанци, включително Молдова.

Борел настоя в Украйна да бъдат обособени зона на безопасност около ядрените централи. Той уточни, че нападението срещу Запорожката АЕЦ е срещу Украйна, но не изключва последици за Европа.

По думите му санкциите не са въведени, за да ощетят руснаците. Неизбежно и те ще усетят последиците от "войната на Путин" и само Путин може да я спре, заяви Борел. Той отбеляза, че заради европейските мерки Русия не може да плаща дължимите лихви към международните кредитори. 

Това не е война на Изтока срещу Запада, това не е нова Студена война, защитаваме суверенитета на всички народи, териториалната цялост на всички държави. Защитаваме международното право - ненарушаването на границите е важно за всеки по света, обясни Борел.

Той изрази силна надежда в почивните дни да има резултат от преговорите с Иран за изпълнение на ядреното споразумение.

Мая Йорданова
1760 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
предвидено

2022.03.05 | 15:01

6
youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4
бездействието

2022.03.05 | 15:01

7
на политиците
Па да!

2022.03.05 | 07:36

5
Че какъв националист ли ще дойде на мястото на Путкин, не ми се мисли :)
късно е рожбе,

2022.03.05 | 00:29

4
фащ fucked the eu
Тенев

2022.03.04 | 23:32

3
Неееее- ние искаме да казваме какво да става само- що да го сменяме- най- накрая хората гледат него а не нас

2022.03.04 | 22:45

2
Ако не се смени режима всичко ще е напразно.

2022.03.04 | 22:06

1
А трябва. Трябва да бъде унищожена тази останка на СССР.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини