Експерти защитиха диагнозата шизофрения за Андерш Брайвик

  • 15 юни 2012 06:11

  • 1073
  • 0
Експерти защитиха диагнозата шизофрения за Андерш Брайвик
©

Двама експерти, преглеждали норвежкият крайнодесен екстремист Андерш Брайвик, защитиха поставената си диагноза – шизофрения.

Експертите твърдят, че направилият самопризнания масов убиец е психопат и поради това не е криминално отговорен за действията си, предава АФП.

Експертите бяха подложени на критика заради диагнозата на 33-годишния Брайвик миналата година, тъй като много норвежци искат той да бъде обявен за нормален и да може да понесе отговорност за масовите убийства.

Експертите са наблюдавали отново Брайвик от началото на съдебните действия срещу него на 16 април и потвърдиха позицията си.
„Той мисли, че ще спаси всички нас от битката между доброто и злото, която губим. Той мисли, че има отговорност и мисия , съобразна с решението кой има право да живее и да умре”, заяви единият от експертите пред съда в Осло.

Експертите заявиха, че Брайвик смята, че е командир на организация на Рицарите Тамплиери, чието съществуване норвежката полиция не можа да установи.

Въпросът дали Брайвик има психично заболяване като шизофрения е ключов за делото срещу него, следено отблизо от Норвегия и света.

Въпреки че съдиите са сигурни, че ще го обявят за виновен, те трябва да решат дали той е бил криминално осъзнат, когато е убил 77 души в Осло и намиращия се в близост остров Ютьоя през юли миналата година.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини