Над 200 френски военни пристигнаха в Румъния за подсилване на Източния фланг на НАТО

  • 02 март 2022 09:50

  • 661
  • 3
Над 200 френски военни пристигнаха в Румъния за подсилване на Източния фланг на НАТО
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Още 235 френски военни и технически средства на 27-и батальон планински стрелци, водени от полковник Венсан Менге, пристигнаха снощи в 57-ма военновъздушна база "Михаил Когълничану" край Констанца, присъединявайки се към 40-те френски военни, които пристигнаха в Румъния през последните дни, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на румънското министерство на отбраната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13562

Френският батальон е първият сухопътен елемент на силите за реагиране на НАТО, дислоциран в Румъния в резултат на решението на Северноатлантическия съюз от 25 февруари. Общо 500 военни от Франция и 300 от Белгия ще се присъединят към румънските военни в рамките на мерките за укрепване на Източния фланг на НАТО, отбелязва Аджерпрес.

Италия изпраща още самолети Юрофайтър Тайфун в Румъния

Френските войници бяха посрещнати от посланичката на Франция в Букурещ Лоранс Ое и от началника на Многонационалната дивизия – Югоизток бригаден генерал Кристиан Дан.

Дислоцирането на френските военни е послание, свързано с позицията за възпиране, заяви вчера за Аджерпрес френската посланичка в Румъния Лоранс Ое и посочи, че става дума за сили, които ще укрепят сигурността на румънската територия. Тя посочи, че тези сили не са ротационни и ще останат трайно в Румъния, за да окажат подкрепа за сигурността на румънската територия в бъдеще.

Румънският президент Клаус Йоханис проведе снощи телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон и му благодари за присъствието на френските военни в Румъния, съобщава още Аджерпрес.

"Укрепването на Източния фланг е подкрепено от Франция, нашия стратегически партньор. Заедно сме по-силни", написа Йоханис в Туитър.

Последвайте канала на

Весела Найденова
661 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.02 | 13:12

3
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

2022.03.02 | 11:35

2
БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛЯНИ НАЛИ НАБИХА ЕДНИ ФРАНЦУЗИ КОМАНДОСИ В ЕДНО СЕЛО В ЕДНА НИВА
Тия като 300 спартанци че...

2022.03.02 | 10:32

1
И по-добри ще да са щото са по-малко.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини