Карл Нехамер предлага Австрия за място на бъдещи мирни преговори между Русия и Украйна

  • 27 февруари 2022 19:56

  • 993
  • 2
Карл Нехамер предлага Австрия за място на бъдещи мирни преговори между Русия и Украйна
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Днес в интервю по обществената австрийска телевизия федералният канцлер Карл Нехамер съобщи, че е предложил Австрия като място за преговори между Русия и Украйна, предава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Като предпоставка за това той назова спиране на военните действия, за което в момента руската страна „изобщо няма желание“, добави той. Освен това канцлерът подчерта солидарността на Австрия със съседните страни при овладяване на положението с потоците бежанци от Украйна.

Зеленски: Украинската делегация ще се срещне с руската

Министерството на вътрешните работи е в контакт с Полша, Словакия, Унгария и Румъния и е в готовност да приеме бежанци в случай, че се появят затруднения с настаняването им. „Подготвяме се да осигурим квартири“, заяви той и добави „В случая с Украйна става дума за наша съседна страна“. Канцлерът отбеляза също така, че Австрия е била винаги за пример в оказване на помощ на съседни страни.

На въпрос дали в миналото Австрия е била прекалено приятелски настроена към Русия, Нехамер отговори: „Да, не винаги сме били прави, със сигурност е имало и  грешни преценки“.  Но всички участници са действали по съвест. Като грешна може да се окачестви преценката за руския президент като предвидим партньор в преговорите, какъвто беше всъщност. Канцлерът подчерта, че сега Европа ще трябва да отдели повече средства за своята сигурност, като не назова конкретни числа за повишаване на австрийския бюджет  за охрана и не одобри предложението за създаване на европейска армия.

Дипломат: Все още не са се сблъскали големите войскови съединения

Нехамер се спря и на необходимостта Австрия да се „еманципира от руския газ“, отбеляза че страната разполага със запаси и че до този момент „Газпром“ изпълнява договореностите си. Като важна Нехамер посочи нуждата да се намерят алтернативни доставчици.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
993 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.27 | 21:44

2
А не е ли по добре в Северна Корея да се проведат преговорите вече Путин на там се е запътил.
ОСМАН БЕГ

2022.02.27 | 20:09

1
ЕДИНСТВЕНОТО МЯСТО ЗА ПРЕГОВОРИ С МЕН Е ДОЛУ, ПРИ ПЕЙКИТЕ ПРЕД БЛОКА!

Добави коментар

Водещи новини