ЕС заяви, че досега е приел 300 хиляди украински бежанци и трябва да се подготви за още

  • 27 февруари 2022 19:50

  • 1040
  • 1
ЕС заяви, че досега е приел 300 хиляди украински бежанци и трябва да се подготви за още
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 300 000 украински бежанци са влезли на територията на Европейския съюз досега, а блокът трябва да се подготви за още по-голям брой бягащи от конфликта, каза днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13300

"Горда съм от това как европейските граждани по границите демонстрират конкретна солидарност с украинците, бягащи от ужасната, агресивна война", каза еврокомисарят пред журналисти при пристигането си за специална среща на вътрешните министри на ЕС в Брюксел за обсъждане на последиците от конфликта в Украйна.

Италия отпуска на Украйна 110 милиона евро. Германия ще извозва безплатно украинци с влакове от Полша

Тя каза, че ще обяви платформа за солидарност на срещата в подкрепа на бягащите от страната си украинци и на най-засегнатите от бежанската вълна в момента държави членки на ЕС.

Държавите от ЕС ще обсъдят "през следващите няколко дни и часове" дали има нужда да приложат програма за разселване на украинците, бягащи от конфликта в страната си, каза днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

Министърът каза пред журналисти, че първите решения за това как да се отговори на проблема с бежанците ще бъдат взети на извънредна среща с неговите европейски колеги още днес или на друга среща на вътрешните министри на блока, насрочена за четвъртък.

Близо 368 000 души са избягали в чужбина от конфликта в Украйна, съобщи по-рано днес агенцията на ООН за бежанците, позовавайки се на официални данни.

Украинските бежанци ще могат да пътуват безплатно с германски влакове през границата с Полша, съобщиха днес германските държавни железници "Дойче Бан".

Пътниците, които желаят да се възползват от тази възможност трябва да представят украински паспорт или лична карта, допълват от железниците.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1040 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.27 | 21:24

1
По добре Украинци от колкото уния патладжани.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини