Студентите в Англия ще трябва да връщат по 100 000 лири за студентските заеми след промени в закона

  • 24 февруари 2022 18:19

  • 2756
  • 1
Студентите в Англия ще трябва да връщат по 100 000 лири за студентските заеми след промени в закона
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Студентите, които теглят заем от 45 000 бр. лири, за да покрият таксите и разходите си за живот, ще трябва да връщат 100 000 бр. лири според новите реформи в образователната система. Съществените промени влизат в сила от септември догодина, но няма да засегнат учащите, които са взели  студентски заеми преди това. 

Началният праг на заплатата, при който започва изплащането на студентските кредити, ще бъде бъде намален на 25 000 от 27 200 бр. лири, а срокът на заемите се удължава от 30 на 40 години. Това означава, че много хора ще продължават да изплащат студентските си кредити до пенсиониране, пише вестникът. Таксите за обучение ще бъдат замразени на 9250 бр. лири за най-малко две години, пише БТА.

Как може да получите британска диплома, но да се обучавате в България?

Промените са част от отговора на правителството на прегледа на доклад, поръчан през 2019 от Тереза Мей, за финансирането на образованието в следващите 18 години. Министрите определиха реформите като по-справедливи спрямо данъкоплатците. Анализ за в. ”Таймс”, направен от инвестиционната фирма "Ей Джи Бел" (AJ Bell), показва, че човек, завършил университет, със средна начална заплата от 24 000 бр. лири и увеличение с 2 процента всяка година, при настоящата система би изплатил 47 000 бр. лири, докато при новата система те биха били 101 000 бр. лири.

Според Мартин Люис, който управлява уебсайта Money Saving Expert, завършващите университет в бъдеще ще плащат за дипломите си много по-дълго, отколкото училите преди тях. Младежите, които започват университет веднага след училище, все пак ще изплатят образованието си до шейсетте си години.  Той предупреди тазгодишните абитуриенти да започнат да учат веднага след училище, защото ако отложат с една година, ще бъдат "уловени" в новата система. Промените ще важат само за тези, които започват висшето си образование през учебната 2023-24 г. и няма да бъдат налагани със задна дата.

Само една четвърт от студентите се очаква да изплатят изцяло заема си и само 53 процента от общата сума на студентските дългове някога ще бъдат върнати, показват цифрите. Неизплатените дългове в края на миналата година са възлизали на 161 милиарда бр. лири и се очаква тази сума да се утрои през следващите 20 години. 

Според лейбъристите реформите ще засегнат най-бедните. Удължаването на срока за погасяване е мащабно прехвърляне на дълг от хазната към висшистите. Намаляването на прага за начална заплата за погасяване на задълженията ще удари тежко хората с по-ниски доходи, тъй като те са изправени пред всички разходи за създаване на дом в началото на кариерата си. 

Според  министърът на образованието Надим Захауи лихвените проценти ще бъдат намалени за новите кредитополучатели, така че салдото по заемите им ще нараства само с инфлацията. Ако не се предприемат действия сега, общият обем на студентски заеми ще бъде половин трилион бр. лири до 2043 година. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2756 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Абе

2022.02.24 | 18:47

1
Още ли има луди да се натискат да учат на острова?

Добави коментар

Водещи новини