Прокуратурата в Швейцария: Български трафиканти на кокаин старателно са избрали "Креди сюис"

  • 23 февруари 2022 18:49

  • 1968
  • 1
Прокуратурата в Швейцария: Български трафиканти на кокаин старателно са избрали "Креди сюис"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Мрежа от български трафиканти на кокаин старателно е избрала банка "Креди сюис" (Credit suisse). Това стана ясно от документ на швейцарската прокуратура, която представи днес пред Федералния наказателен съд в Лозана обвинителния акт за пране на пари в процеса срещу банката и четирима обвиняеми, съобщи швейцарската агенция за финансова информация А Ве Пе (AWP), предаде БТА.

Федералният прокурор Люк Лемгрубер отправи остри обвинения срещу "Креди сюис", изтъквайки, че през 2004 г., когато банката установява връзки с мрежата, нейният бос Евелин Банев вече бил със съмнителна репутация. Само между 2005 и 2006 г. са били иззети 18,8 тона кокаин, оценяван на 30 милиона долара на тон, посочи той.

Повдигат обвинения на швейцарска банка за пране на милиони на Брендо

Разследването на българското правосъдие е установило, че мрежата старателно е подбрала "Креди сюис" и една австрийска банка, уточни прокурорът. В тези учреждения, които имали репутацията, че не контролират произхода на парите, работели българи.

След това обвинителят представи дейността на престъпната мрежа в няколко страни - България, Испания, Италия и Румъния - и произнесените присъди.

Според прокуратурата банката и нейна бивша служителка, която също е обвинена, не само са извършвали пране на пари, но и са възпрепятствали правосъдието.

Процесът срещу "Креди сюис" започна преди две и половина седмици пред Наказателния съд. Сред обвиняемите са двама българи, един швейцарски банкер и бившата сътрудничка на банката. Съдебните заседания ще продължат до края на февруари.

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за принадлежност към организирана престъпна група, участвала в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, но беше арестуван през септември в Украйна. България иска неговата екстрадиция с червена бюлетина от Интерпол.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1968 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
боко

2022.02.23 | 21:18

1
боко има ли сметки???

Добави коментар

Водещи новини