ЕС се подготвя да премахне от май цветната карта за разпространението на ковид по света

  • 22 февруари 2022 13:43

  • 975
  • 0
ЕС се подготвя да премахне от май цветната карта за разпространението на ковид по света
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес промени, свързани с пътуванията по несъществени поводи от чужди държави, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Според одобрените препоръки преминаването на външните граници на ЕС все още ще бъде обвързано с това дали пътниците са ваксинирани, преболедували и дали са преминали изследване PCR в последните 72 часа преди пристигането, както и откъде идват. Мерките няма да засягат децата до 6 години.

Швейцария и Лихтенщайн премахват зелените сертификати

Държавите от ЕС запазват правото да налагат изследване или карантина за пътуващите по несъществени поводи. Предвижда се, ако пътуващите са ваксинирани с одобрен от ЕС или СЗО препарат, да бъдат пропускани без допълнителни изисквания. 

Уточнява се, че това важи за имунизираните, от чиято ваксинация са минали поне 14 и по-малко от 270 дни. За преболедувалите ковид сертификатите ще се признават, ако от издаването им са изминали до 180 дни.

Канада обяви смекчаване на здравните мерки по границата

Новите препоръки влизат в сила от 1 март. Съветът на ЕС отбелязва, че до 30 април ще прецени дали да отпадне т. нар. цветна карта, която отчита разпространението на ковид в отделните държави по света. 

Картата се използва досега като едно от условията за преценка какви мерки да бъдат налагани на пътуващите от чужбина. Ако предложението бъде прието, занапред мерките ще бъдат изцяло съобразявани с пътника, а не с това откъде той пристига.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
975 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини