ЕС обмисля да изисква от страните-членки да запълват газовите си хранилища пред всеки зимен сезон

  • 18 февруари 2022 16:30

  • 472
  • 1
ЕС обмисля да изисква от страните-членки да запълват газовите си хранилища пред всеки зимен сезон
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейският съюз може да изисква от държавите членки да запълват складовете си хранилища с природен газ преди всяка зима, за да подпомогнат за повишаването на запасите и за да се справят с прекъсванията на доставките, показва проектодокумент на ЕК, цитиран от БНР.

Европейските цени на газа скочиха към края на миналата година до рекордно високи нива, тъй като ограниченото предлагане се сблъска с нарастващото търсене, подхранвано от икономическото възстановяване от коронавирусната пандемия. Цените остават сравително високи на фона на противопоставянето между Украйна и Русия, тъй като последната е най-големият доставчик на газ в Европа.

ЕС иска САЩ да станат основен доставчик на синьо гориво

На 2-ри март Европейската комисия ще предложи стъпки, които да направят европейската енергийна система по-устойчива срещу шокове в доставките или скокове на цените.

"Комисията предлага законово изискване към държавите членки да гарантират минимално ниво на съхранение на природен газ до 30 септември всяка една година", се казва в проект на документ на Комисията.

ЕК посочва, че е малко вероятно компаниите да съхраняват достатъчно газ само въз основа на пазарните стимули, тъй като се очаква цените на синьото гориво да останат високи поне до края на настоящата година.

Предложението, което обаче може да се промени преди неговото публикуване, също така призова членките на съюза да определят минимални нива за компании, притежаващи складови съоръжения на тяхна територия, като в документа се посочва, че правителствата могат да предложат финансови стимули за това.

Фирмите са склонни да попълват газовите хранилища извън зимния отоплителен сезон, тъй като цените на едро и търсенето на газ обикновено спадат през летния сезон. Това обаче не се случи миналата година, а европейските газови хранилища в момента са запълнени на около 32% в сравнение с около 40% по същото време преди година.

ЕС внася около 90% от газа, който консумира, като приблизително 40% от доставките са от Русия.

Правителствата в повечето от 27-те страни членки на ЕС вече са въвели мерки за предпазване на потребителите от нарастващите сметки за енергия, включително намаляване на данъците и субсидии за домакинства с ниски доходи.

В документа на Комисията се посочва, че трайното решение, което би ограничило излагането на страните на по-големи разходите за внос на изкопаеми горива, е инвестирането във възобновяема енергия и намаляване на потреблението на енергия чрез саниране на сгради или използване на по-енергийно ефективни промишлени процеси, както е планирано в рамките на целите на ЕС относно изменението на климата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
щом ЕС

2022.02.18 | 18:48

1
ще го изисква - значи страните-членки са тъпи. Можеше сами да се сетят...

Добави коментар

Водещи новини