В Брюксел пристигна конвой с протестиращи срещу ковид мерките

  • 14 февруари 2022 19:07

  • 532
  • 2
В Брюксел пристигна конвой с протестиращи срещу ковид мерките
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Протестен конвой от около 500 автомобила и кемпера днес пристигна в Брюксел, за да демонстрира срещу ограниченията, наложени заради коронавируса, съобщи кметът на белгийската столица Филип Клоз, цитиран от Ройтерс.

Повечето участници в протеста са дошли от Франция.

Властите успяха да попречат на превозните средства да влязат в централната част на града, като полицаи ги пренасочваха към паркинг в покрайнините на Брюксел. Оттам обаче протестиращите продължиха да се придвижват пеша до един от площадите в центъра, както и до района, в който се намират европейските институции.

Репортери на Ройтерс са видели между 150 и 200 протестиращи в центъра на града и още толкова около централата на Европейския съюз.

Кметът Клоз каза пред телевизия Ел Ен 24, че протестът е вдъхновен от "Конвоя на свободата", който блокира с камиони канадската столица Отава. Организаторите на демонстрацията не са поискали разрешение от градските власти, допълни той.

По време на съботните протести в Париж един от конвоите успя да разбие полицейските заграждения и да влезе в централната част на града. Това предизвика задръствания по "Шан-з-Елизе" и около Триумфалната арка.

В неделя канадската полиция разчисти протестиращите и колите, които бяха блокирали най-натоварената търговска връзка в Северна Америка.

Полицията разчисти протестиращите и колите, блокирали важен мост между Канада и САЩ

Протестите в Канада започнаха миналия месец, след като местни превозвачи се противопоставиха на задължителното изискване за ваксинация или карантиниране за международните шофьори на камиони. Впоследствие протестиращите изразиха недоволство и от редица други ограничения срещу разпространението на коронавируса и други проблеми.

В Израел днес също имаше демонстрации. Протестен конвой премина по магистралата, която свързва Тел Авив и Ерусалим.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
532 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.15 | 22:27

2
Смърт на ковидизма! Свобода за народа!

2022.02.15 | 09:07

1
Очаквам скоро протестите и митингите да бъдат забранени,първите стъпки вече са направени,трябва да се иска разрешение и място,време за протест,ако не им е кеф и не им харесва мястото просто го забраняват,а за да бият и гонят протестиращи дори при разрешен протест е още по лесно,просто казват че не изпълняват полицейските разпоредби,демокрация сър.

Добави коментар

Водещи новини