Полицията в Париж задържа над 80 участници в "конвоя на свободата"

  • 13 февруари 2022 13:50

  • 541
  • 2
Полицията в Париж задържа над 80 участници в "конвоя на свободата"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Полицията в Париж задържа над 80 участници във вчерашния протест против ваксинацията срещу COVID-19, станал известен под името "конвой на свободата", предаде ТАСС, като се позова на властите.

"По данни от полицията към 6 ч. (7 ч. българско време) в ареста са се намирали 81 протестиращи", съобщи прокуратурата и добави, че вчера са били задържани общо 97 души. Полицията е наложила и 513 глоби за нарушаване на обществения ред.

Във вчерашните протести срещу ограничителни мерки в цяла Франция са участвали общо 32 000 души, над 7500 от които са излезли по улиците на Париж. Протестиращите призоваха за отмяна на ваксинационните пропуски, които са задължителни в страната за достъп до кафенетата и музеите, както и за пътувания на дълги разстояния.

По информация на телевизия Бе Еф Ем в момента автоколоната се е отправила към Брюксел.

Френският "конвой на свободата" наруши полицейската заповед и влезе в Париж, сблъсъци на "Шанз Елизе"

В петък няколко конвоя от различни френски региони се отправиха към Париж, за да вземат участие в протеста. Проявата беше наречена "конвой на свободата", подобно на протестите на шофьори на камиони в Канада.

Префектурата на парижката полиция издаде заповед, с която забрани подобни акции от 11 до 14 февруари и заплаши нарушителите с големи глоби и затвор, ако решат да блокират пътища във френската столица. В петък вечерта полицията съобщи, че Административният съд в Париж е отхвърлил жалба, подадена срещу решението на префектурата, и е потвърдил забраната за провеждане на протести през уикенда, информира БТА.

Брюксел се готви за „Европейски конвой на свободата“ на 14 февруари

Във Франция на 24 януари беше въведен ваксинационен пропуск, който е задължителен за посещение на редица обществени места. Документът се издава след приключване на пълния курс на ваксинация (инжектиране с две дози от разрешени за употреба в ЕС ваксини и трета подсилваща доза). Към 10 февруари 53 милиона души в страната са ваксинирани с две дози, а над 37 милиона французи са получили и бустерна доза.

Владимир Василев
541 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.13 | 17:31

2
Фашистите ще бъдат бесени, както след предишния хилядолетен райх
покажете "демократична" франция

2022.02.13 | 15:20

1
боя над жени, обгазените майки с деца, протестиращи със счупени крака разнасяни от копоите на новия строй... да ви пикам на измислената демокрация и измислената пландемия, която трябва да бъде налагана с бой от слугите с униформи

Добави коментар

Водещи новини