Британският външен министър замина за Москва, за да търси възможност за деескалиране на кризата с Украйна

  • 09 февруари 2022 19:57

  • 1180
  • 5
Британският външен министър замина за Москва, за да търси възможност за деескалиране на кризата с Украйна
© gettyimages

Британската външна министърка отлетя днес за Москва, за да се опита да разсее напрежението, породено от струпването на руски войски в близост до Украйна, и да предупреди, че евентуална инвазия ще доведе до "огромни последици за всички участници", съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13629

"Русия има избор. Силно я насърчаваме да се ангажира, да деескалира и да избере пътя на дипломацията", заяви външната министърка Лиз Тръс, преди да отпътува на първото посещение на висш пратеник на Обединеното кралство в Москва от повече от четири години.

Великобритания и нейните съюзници са решени да "повишат цената" за Русия, ако тя предприеме по-нататъшни действия срещу Украйна

Русия е струпала над 100 000 войници близо до границата с Украйна и провежда военни маневри в региона, но твърди, че няма намерение да нахлува в съседна Украйна. Москва иска гаранции от Запада, че НАТО няма да приеме за свои членове Украйна и други бивши съветски държави, че алиансът ще спре разполагането на оръжия там и ще изтегли силите си от Източна Европа.

САЩ и НАТО категорично отхвърлят тези искания. Западните държави заявяват, че ще наложат най-строгите досега санкции срещу руски предприятия и физически лица, ако Москва нахлуе в Украйна.

"Русия не трябва да се съмнява в силата на нашия отговор", заяви Тръс, която ще се срещне с външния министър Сергей Лавров по време на двудневното си посещение. Тръс призова Москва да спазва международните си споразумения, които я задължават да зачита независимостта и суверенитета на Украйна.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отново отхвърли предупрежденията на Вашингтон и неговите съюзници за евентуална руска инвазия, като ги нарече "абсурдни".

"Ние нямаме агресивни планове, но имам чувството, че САЩ имат такива", каза тя и добави, че изявленията, които идват от Вашингтон, ѝ напомнят за реториката преди войната на САЩ в Ирак.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1180 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
KARAIBRAHIM

2022.02.10 | 15:26

5
АЗ КАТО СИ НАВИЕМ НЕЩО НА ПРЪСТА СИ ТЪРСИМ ПОВОД. И ГО НАМИРАМ.
Пьотр

2022.02.10 | 03:22

4
Няма Русия,първа да нападне,успокойте се,Покровителите на Русия са Богородица Благона дьожная и Христос Спаситель!!!
Бръчки

2022.02.09 | 22:44

3
Доста зле изглежда за жена на 46 малко ботокс няма да е зле , при нея даже лифтинг
цска

2022.02.09 | 21:07

2
Рано или късно ще му мият краката защото ги е страх от него
Мойсей

2022.02.09 | 20:36

1
Ако Путин имаше мисленето на Ким Чен Ун , този а и не само той щяха да ходят да пряват свирки на Путин и да му целуват ръце и крака !А ако аз бях на мястото на Путин в Америка и Англия трева нямаше да никне 1000 г , независимо дали същото би станало и със Русия .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини