Италия се приближава до избирането на първата в историята си жена за президент

  • 29 януари 2022 06:41

  • 1247
  • 2
Италия се приближава  до избирането на първата в историята си жена за президент
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Италия се приближи вчера до избиране на първа в историята на страната жена на президентския пост след пет дни на безизходица при няколко тура на гласуване, което накара партийните лидери да търсят компромисно решение, предаде Ройтерс.

Политически източници казаха, че вероятна кандидатка е Елизабета Белони - дипломат от кариерата, която е начело на тайните служби, като министърката на правосъдието Марта Картабия също е сред обмисляните варианти.

Работя за това да имаме умна жена президент, сподели лидерът на дясната партия "Лига" Матео Салвини пред журналисти, след среща с лидерите на двете главни левоцентристки сили - Демократическата партия и Движение "Пет звезди".

Лидерът на Движение "Пет звезди" Джузепе Конте каза, че и той иска жена да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела, чийто 7-годишен мандат изтича идната седмица.

Италианските депутати не избраха президент и от четвъртия път

,,Много се радвам, че другите политически сили също показват, че искат да се постигне договорка за жена кандидат от най-високо ниво'', написа Конте в Туитър.

В Италия президентът е влиятелна фигура, той назначава министър-председателя и често се намесва, за да разреши политически кризи в третата по сила икономика в Еврозоната, където правителствата оцеляват средно по една година, отбелязва БТА.

За разлика от САЩ и Франция, където президентът се избира пряко, в Италия той бива избиран от 1009 парламентаристи и представители на регионалните власти с таен вот, който политически лидери често се опитват да контролират.

По-рано вчера десноцентристките лидери на "Лига", "Форца, Италия" и "Италиански братя" ядосаха опонентите си, като при първото гласуване за деня наредиха на своите депутати да гласуват за консервативната председателка на Сената Елизабета Казелати вместо да подкрепят консенсусен кандидат. Този ход се оказа конфузен провал, тъй като Казелати беше подкрепена само от 382 души, при необходими поне 505, за да бъде избрана. Стреснат от това поражение, Салвини веднага започна разговори с опонентите си за намиране на партийно необвързана жена кандидат.

Владимир Василев
1247 2

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.29 | 08:55

1
сложиш ли кypвa на ръководен пост започва началото на края

2022.01.29 | 12:49

2
Да не е по-лошо от педдераст

Добави коментар

Водещи новини