Чехия заподозря бивш руски военен в причастност към взривовете във военните складове във Върбетице

  • 28 януари 2022 20:06

  • 534
  • 0
Чехия заподозря бивш руски военен в причастност към взривовете във военните складове във Върбетице
© Getty (архив)

Следствието по делото за взривовете във военните складове в село Върбетице, Източна Чехия, за организирането на които чешките власти подозират руските специални служби, продължава и в него се появи нова фигура - тази на живеещия в Гърция и притежаващ чешки паспорт бивш руски военен Николай Шапошников. Това съобщи Чешкото радио, като се позова на източници от местните  полиция и контраразузнаване.

Съобщава се, че Шапошников е имал тясно сътрудничество с наемателя на складовете, търговската компания "Имекс Груп" (Imex Group). Следователите смятат, че той може да си е взаимодействал с двама агенти на руските специални служби, които са заподозрени, че са поставили там взривните устройства. Според версията на следствието Шапошников също така нееднократно се е срещал с началника на агентите. Някои от тези срещи са ставали в Гърция и Португалия малко преди инцидента във Върбетице.

Самият Шапошников чрез адвоката на компанията "Имекс Груп", на която е бил сътрудник в качеството си на консултант, опроверга твърденията за контакти с представители на руските специални служби. Следователите обаче настояват на обратното. Те разполагат с информация, че по времето, когато са избухнали взривовете, той е пристигнал от Гърция в Чехия, където според версията на следствието се е намирал и началникът на агентите, заподозрени, че са проникнали в складовете във Върбетице.

Огромно количество оръжие е изчезнало след взривовете във Върбетице

През 2014 г. в село Върбетице избухнаха взривове в два военни склада. Първият беше на 16 октомври, когато избухнаха 50 тона боеприпаси. Загинаха двама служители на компанията "Имекс Груп", която беше наела склада от държавното предприятие Висш военен технически институт.

Вторият взрив избухна на 3 декември същата година в склад с 13 тона взривни вещества. Този обект също е бил нает от "Имекс Груп" и се намира на 1,2 км от складовото помещение, разрушено при експлозията през октомври. Беше извършена спешна евакуация на 430 души - жители на Върбетице и други села. Представител на "Имекс Груп" заяви, че в склада са били съхранявали автомати и артилерийски снаряди. Компанията напълно изключи възможността те да са се самозапалили.

Руско-чешките отношения се изостриха рязко, след като на 17 април миналата година в Прага заявиха, че Москва е замесена във взривовете в складовете във Върбетице през 2014 г. и изгониха 18 руски дипломати, които обявиха за служители на руските специални служби.

Руското външно министерство направи решителен протест и на свой ред обяви 20 души от персонала на чешкото посолство в Москва за персона нон грата. На 14 май 2021 г. на официалния портал за правна информация беше поместен утвърден от руското правителство списък на неприятелските чужди държави. В него присъстваха единствено САЩ и Чехия.

Валери Зайцев
534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини