Евродепутатите се притесниха от "войната срещу прокуратурата" в България

  • 28 януари 2022 10:17

  • 2817
  • 6
Евродепутатите се притесниха от "войната срещу прокуратурата" в България
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Евродепутатите от Мониторинговата група са сериозно обезпокоени от "войната, която българското правителство води срещу прокуратурата". Въпросите, които те отправиха вчера към кабинета, бяха и за решението на Конституционния съд, че назначаването на премиера Кирил Петков за служебен министър на икономиката през 2021 г. е незаконно заради невярната му декларация за отказ от канадско гражданство. Питанията се съдържат в писмените въпроси на членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент и са качени в сайта на комисията.

Кирил Петков, министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани вчера на закрито заседание на Мониторинговата група. След това те дадоха изявления пред журналисти, но никой от тях не каза, че такива въпроси са задавани.

Петков от Брюксел: Намерението ни е главният прокурор да стане администратор

Депутатите са поискали разяснение за публичните изказвания на премиера, че, "нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и в комисията срещу корупцията". Депутатите искат и писмени гаранции, че съдебната реформа у нас няма да бъде сведена до персонални смени. От Мониторинговата група искат Петков да обясни какво очаква от измененията в НПК и инициирания от парламента Закон за съдебната система, с който се цели бързото закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Евродепутатите се интересуват какви ще са очакваните резултати от делата срещу редица олигарси, изправени пред тези специализирани съдилища и какви гаранции има, че не се правят опити за оправдаване на обвиняемите, представляващи големи икономически интереси, заинтересовани от прекратяването на следствието, информира БНР.

Гешев е притеснен, че напредъкът във върховенството на закона се заличава

Главният прокурор трябва да отговори на какъв етап е разследването за корупция при строителството на автомагистрала "Хемус" и защо е отказана защита на ключов свидетел. На Иван Гешев е зададен и въпросът какви конкретни стъпки смята да предприеме, за да гарантира адекватно разследване на насилието срещу журналисти.

Евродепутатите питат също как е организирана процедурата по номинирането на български делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Причина е отхвърлянето досега на общо седем кандидатури от страната ни.

Владимир Василев
2817 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
F

2022.01.28 | 12:38

6
Европейските чиновници не са про3ти овце, като целокупния български народ/стадо!! На тях не им минават празните приказки на Киро Парцала, Дамаджан Ефенди и гУнен ГадЕфф!! Общите приказки хващат само пред българските овце, пред европредставители няма как , защото от тях зависи какви и колко милиарди на европейските данъкоплатци ще се отпускат!!! А там няма лабаво!! Сега Киро, Дамаджаната и Ушатото същество ще си приберат перките, Гешев ще ги еВе до момента в който след година ще има нови избори и на власт ще се върне работещата администрация на ГЕРБ на бял кон!!
Много добре

2022.01.28 | 10:44

1
Че сме в Европейския Съюз.Ако остане на нашите политици без контрол от Брюксел ще направят България Демократичен Султанат. Затова мълчат че такива въпроси са им задавани. Много демократично звучи "Трябва да сложим наши хора"
Rado Rumenov

2022.01.28 | 12:24

5
Kato sa nashi , ne sazdavat problemi...
aaa

2022.01.28 | 11:02

2
А защо не го попитаха гешефф кога ще започне най после да разследва най големи олигарси и крадци - доганн , пееффски , борисофф , домуссчиеви

2022.01.28 | 11:38

4
Не се карайте,аз бих бил най-доволен ако разследва общата им фирма за обиране и тероризиране на народа!

2022.01.28 | 11:18

3
радев, нинова, прокопиев

Добави коментар

Водещи новини