Германският външен министър: Да не се допуска разцепление сред западните сили заради Украйна

  • 26 януари 2022 20:34

  • 709
  • 2
Германският външен министър: Да не се допуска разцепление сред западните сили заради Украйна
© Getty (архив)

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви, че не трябва да се допуска разцепление в Запада заради спор във връзка с оръжейните доставки за Украйна, предаде ДПА.

"Нашето най-силно оръжие е и продължава да бъде единството ни", каза Бербок преди разговори с нидерландския външен министър Вопке Хукстра. По думите й е важно да се устои на "всякакви външни опити с цел да бъдем разединени"

"Украйна знае какво правим и каква е позицията ни", заяви тя и отбеляза, че Германия е най-големият донор на Украйна, надминавайки дори САЩ.

"Ние подкрепяме преговорите за транзит на газ. Загрижени сме за инвестициите във възобновяема енергия и подкрепяме Украйна при пандемията от коронавируса, като например доставяме ваксини", каза Бербок.

Украйна нееднократно е критикувала германското правителство заради отказа му да ѝ доставя оръжия и е настоявала за спиране на спорния газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия.

Бербок подчерта, че общата цел на Запада остава защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Всяка по-нататъшна агресия на Русия срещу Украйна би имала сериозни последици - в политическо, стратегическо  икономическо и финансово отношение", каза тя.

Валери Зайцев
709 2

Коментари 2

Добави коментар
Еми...

2022.01.27 | 05:34

2
Анал-Ена много ги чатка "политиките", само дето е малко неграмотна и малко преписвачка.

2022.01.26 | 20:49

1
няма ли кой да я e бe тая

Добави коментар

Водещи новини