Германия ще достави 5000 каски за армията на Украйна

  • 26 януари 2022 16:13

  • 2322
  • 3
Германия ще достави 5000 каски за армията на Украйна
© Getty Images/Guliver

Министърът на отбраната на Германия Кристина Ламбрехт обяви днес, че Берлин ще достави на Украйна 5000 военни каски, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Тя заяви това пред членовете на парламентарната комисия по отбраната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5339

Това е много ясен сигнал: ние сме на ваша страна, заяви Ламбрехт след заседание на Комисията по отбрана в Берлин, съобщи "Цайт". Тя изрази задоволство от факта, че преговорите по конфликта в Украйна се връщат в правилната посока. "Работим за мирното уреждане на този конфликт в центъра на Европа", каза министърът.

В същото време Ламбрехт подчерта, че в тези преговори има червени линии, които не могат да бъдат предмет на преговори. "Спазването на международното право не може да се договаря. Не може да се обсъжда целостта на държавите, както и суверенитетът на съюзите", каза тя.

Говорител на министерството на отбраната потвърди, че има споразумение за доставка на каски, но не уточни срока за изпълнение на доставката, посочва Ройтерс.

Досега Германия отказва да продава оръжия на Украйна. Заради масираното разполагане на руски войски в близост до Украйна на Запад се опасяват, че Русия може би планира инвазия в съседната страна. Москва многократно е отричала това. Възможно е обаче страховете да се разпалват единствено с цел да се убедят държавите от НАТО да направят отстъпки в отговор на исканията за нови гаранции за сигурност, коментира "Тагесцайтунг".

В отговор на ескалиращото напрежение няколко държави членки на НАТО изпратиха в началото на седмицата кораби и военни самолети на изток. Кремъл остро разкритикува това.
От своя страна руската армия съобщава за започването на няколко военни учения едновременно. Северният флот днес предприе маневри в Арктика с участието на до 1200 войници, 20 самолета и до 30 кораба.

Полша е обезпокоена от германската реакция на руското струпване на войски по границата на Украйна

Константин Тодоров
2322 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.26 | 16:37

1
5000 германски каски = на 1000 лади ,подновява се вноса на мат' рял от 40-те...
Дедо Иван

2022.02.13 | 08:11

3
А за колко Москвича ще стигнат
.

2022.01.26 | 17:05

2
Швабен зи каскен в действие! По-добър пример не е имало, няма и да има! :D

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини