Полша е обезпокоена от германската реакция на руското струпване на войски по границата на Украйна

  • 25 януари 2022 16:29

  • 17081
  • 2
Полша е обезпокоена от германската реакция на руското струпване на войски по границата на Украйна
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Полша заяви, че е обезпокоен от германската реакция на руското струпване на войски по границата на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5362

Конкретен повод за коментара му станаха медийни съобщения, че Германия е блокирала военна помощ от Естония за Украйна, съобщава БТА.

Американският всекидневник "Уолстрийт джърнъл" писа, че Берлин отказва да издаде разрешителни за износ на произведени в Германия оръжия за Украйна, която се подготвя за потенциално руско нахлуване.

Главнокомандващият германските ВМС подаде оставка

"Наблюдавам с безпокойство ситуацията в Украйна и реакциите на нашите съседи от Германия в лицето на заплахата от Русия", написа полският премиер във Фейсбук.

"Огромно разочарование е, че, наред с други неща, Германия отказва да даде своето съгласие за доставката на оръжия от Естония за държава, която се подготвя да се защитава от агресор", добави той.

Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс определил политиката на Берлин по въпроса за оръжията за Украйна като "голяма грешка".

Германското правителство все още не е коментирало темата. През последните години Германия не подкрепя износа на оръжия, заяви по-рано канцлерът Олаф Шолц.

Държавният департамент на САЩ е дал разрешение на Литва, Латвия и Естония да изпращат произведени в САЩ ракети и други оръжия в Украйна. Полша отдавна призовава Германия да заеме по-твърда позиция в отношенията с Русия, особено за газопровода "Северен поток 2" под Балтийско море между Русия и Германия. Някои държави в Централна и Източна Европа смятат, че газопроводът ще даде на руския президент Владимир Путин лост, с който той ще може да оказва прекомерно влияние на Западна и Централна Европа.

Днес Моравецки каза, че "черният сценарий", за който Полша е предупредила, сега се осъществява.

Строежът на "Северен поток 2" и руският "газов шантаж" дават на Путин "инструменти за тероризиране на други европейски страни", подчерта той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че газопроводът, който е готов, но все още няма разрешително за въвеждане в експлоатация, ще подобри европейската енергийна сигурност и че "опитите за политизиране на този проект" биха били контрапродуктивни.

Мая Йорданова
17081 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Росен

2022.01.25 | 18:55

2
А в Буркина Фасо се разчуствоха от филма " Титаник".
Рени

2022.01.25 | 17:22

1
Няма ли нещо да напишете за руснаците. Вече 10 минути нищо. Я проверете да не би ва са тръгнали да атакуват вече.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини