Германия ще получи 3,8 млн. дози от COVID ваксината на Novavax през първото тримесечие

  • 25 януари 2022 14:14

  • 1015
  • 1
Германия ще получи 3,8 млн. дози от COVID ваксината на Novavax през първото тримесечие
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германия очаква да получи 3,8 милиона дози от новоодобрената ваксина на компанията Novavax до 20 март, информира във вторник здравното министерство на страната. По този начин правителството се стреми да убеди неваксинираните германци да се имунизират, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32981

Германия ще получи 1,4 милиона дози през седмицата, започваща на 21 февруари, и трябва да получи останалите от договорените 3,8 милиона дози през следващите няколко седмици.

През тази година се очаква Novavax да достави в Германия общо 34 милиона дози от своята Covid ваксина. Пратката е част от сделката на американския производител на лекарства за доставка на до 200 милиона дози за 27-те държави членки на Европейския съюз, посочва Ройтерс.

Covid ваксината на Novavax е на базата на протеини, като тя беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) през декември. Тази ваксина използва алтернативна технология както на иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech  и Moderna, така и на векторните ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson.

СЗО добави Novavax към списъка с ваксини за спешна употреба

Това би могло да убеди колебаещите се германци, които са скептични относно новата технология на иРНК ваксините и нейните дългосрочни ефекти, да си поставят по-традиционната ваксина на Novavax и да увеличат процента на ваксинация в Германия, който е по-нисък от другите западноевропейски страни.

Данни от две големи проучвания показват, че ваксината на Novavax има ефикасност от около 90%, като американската фармацевтична компания също така посочи, че тя е ефективна за генериране на имунен отговор срещу по-инфекциозния вариант Омикрон.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1015 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.25 | 14:53

1
Боже, каква грижа за човешкото здраве! Кой откъде каже, че произвежда ваксина, давай дупчи там, с една, две, няколко все различни! Поръчали 200 млн за всички в ЕС! ххахаааахххха подарявам им предназначените за мен и семейството ми!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини