Германия изправя на съд сирийски лекар, обвинен за изтезания

  • 19 януари 2022 16:10

  • 794
  • 0
Германия изправя на съд сирийски лекар, обвинен за изтезания
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Съд в Германия започна днес изслушвания по дело срещу сирийски лекар, обвинен в престъпления срещу човечеството заради изтезания и убийства на затворници в управляван от правителството затвор и на пациенти в две военни болници в родината си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Федералните прокурори казват, че лекарят, посочен само като Аля М. съгласно германските закони за поверителност, е работил в затвор на военното разузнаване в сирийския град Хомс от април 2011 г. до края на 2012 г.

Прокуратурата обвинява лекаря в едно убийство, в изтезания на 18 души, причиняване на сериозни физически и психически вреди на едно лице, както и други престъпления, включително едно, довело до още един летален изход.

Обвиняемият е пристигнал в Германия през 2015 г., а властите са му разрешили да практикува медицина, след като са легализирали сирийската му диплома за лекар. Той работил в болница близо до град Касел в Централна Германия, където много сирийци го разпознали и подали сигнал в германската полиция.

Изтекоха кадри на изнасилвания и изтезания в руски затвори

В един от случаите той е обвинен, че е пребил антиправителствен демонстрант, след като затворническата управа го е повикала за оказване на помощ на мъж, изпаднал в епилептичен припадък след изтезания. Мъжът по-късно починал.

При друг случай германските власти обвиниха лекаря, че умишлено е убил затворник чрез инжекция, за да демонстрира, че е "всесилен и в същото време да потисне бунт на част от сирийското население", съобщи регионалният съд във Франкфурт.

Обвиняемият, който е в предварителния арест от задържането си през юни 2020 г., отрича всички обвинения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини