Финландия ще започне от средата на февруари да облекчава мерките срещу COVID-19

  • 19 януари 2022 13:27

  • 324
  • 0
Финландия ще започне от средата на февруари да облекчава мерките срещу COVID-19
©
Слушай новината Слушай новината

Финландия ще започне от средата на февруари постепенно да облекчава мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщи министър-председателят Сана Марин след правителствено заседание, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

След края на този месец Финландия освен това ще престане да прави здравни проверки по шенгенските си граници, защото според финландските здравни власти това не допринася за ограничаване на пандемията, каза Марин.

През декември правителството реши, че всички пристигащи от чужбина ще трябва да представят доказателство за ваксинация или преболедуване или отрицателен тест за коронавирус.

Финландия забрани влизането на неваксинирани чужденци

По оценки на местния здравен институт пикът на Омикрон вълната във Финландия се очаква до седмици, а не до месеци.

Марин заяви, че правителството й е склонно да промени критериите за ваксинационния паспорт, но добави, че това ще бъде трудно да се направи от правна гледна точка.

"Правителството иска да го направи, но е много трудно заради основните човешки права", каза министър-председателката. С това тя имаше предвид хората, които не могат да се ваксинират, и тези, които са преболедували КОВИД-19, без да бъдат официално диагностицирани.

Преди да започне Омикрон вълната, правителството въведе здравния пропуск като алтернатива на ограниченията, като той може да бъде получен и с тест.

Новият правителствен план предвижда фитнесите, басейните и други места за отдих да останат затворени до средата на февруари и също дотогава ресторантите да продължат да обслужват клиенти с ограничено работно време.

Във Финландия временно премахват зелените сертификати

Марин заяви, че правителството ще помисли за осъвременяване на стратегията си за борба с КОВИД-19, която все още е основана на изследване, проследяване на контактните и карантиниране.

Финландия продължава да е една от най-слабо засегнатите от пандемията страни в света. По данни на здравния институт 5,5-милионната държава е отчела 399 329 случая на заразяване и 1761 починали, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини