Френската левица получи 46,77 %

  • 11 юни 2012 09:22

  • 633
  • 0
Френската левица получи 46,77 %
©

Окончателните резултати от първия тур на парламентарните избори във Франция показват, че левицата (Социалистическата партия на президента Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, Зелените и Ляв фронт) получава общо 46,77 процента от гласовете на избирателите, посочи френското МВР, цитирано от в.Фигаро.

Съюзът за народно движение на бившия президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в остава на второ място с 34,07 процента, а Национален фронт на Марин льо Пен е на трето място с 13,6 процента. Разбити по партии, данните показват, че социалистите имат на първия тур 29,35 процента, Съюз за народно движение - 27,19 процента, Национален фронт - 13,73 процента, Ляв фронт - 6,74 процента, Зелените - 5,4 процента и центристите на Франсоа Байру - 1,77 процента.

Избирателната активност е рекордно ниска. 42,77 процента от гласоподавателите не са упражнили правото си на глас. Според допитване на института Опинионуей, направено за Фигаро социалистите ще спечелят абсолютно мнозинство в парламента след втория тур (тоест от 293 до 323 места). Съюз за народно движение ще получи между 218 и 248 места. Зелените ще имат между 15 и 20 места. Ляв фронт между 13 и 18 места, а центристите на Байру и Национален фронт между 0 и 3 места. Допитването показва, че съотношението левица-десница в Националното събрание ще бъде доста благоприятно за левицата, която ще има общо между 321 и 361 места срещу между 218 и 250 места за десницата.
Няколко от водещите фигури във френската политика ще трябва да се явяват на втория тур на дуели или в триъгълници (когато на втория тур се класират по трима кандидати, двама от които има равен резултат или разликата в процентите помежду им е незначителна).
Центристът Франсоа Байру ще участва в битката за втория тур в провинция Беарн заедно с кандидати на социалистите и Съюз за народно движение, след като спечели на първия тур едва 24 процента.
Бившата кандидатка за президент от 2007 г. Сеголен Роаял, за която се прогнозира, че може да е следващият председател на Националното събрание на Франция (долната камара на парламента) ще участва във втория тур срещу кандидат на Съюз за народно движение и независим кандидат, след като на първия тур в окръг Поату-Шарант получи 29 процента. Лидерката на крайната десница Марин льо Пен получава по думите й 48,21 процента в бившия миньорски град Енан-Бомон, където по традиция печелят кандидати на левицата. Там поражение претърпя основният й съперник лидерът на радикалната левица Ляв фронт Жан-Люк Меланшон. Той се класира едва трети. Льо Пен коментира, че е успяла да опровергае прогнозите на социолозите, даващи й на първия тур в града едва 42 процента. Тя подчерта, че на втория тур Национален фронт ще докаже, че е третата сила във Франция. Меланшон пък се отказа от участие в триъгълник във втория тур в Енан-Бомон.

Като цяло Национален фронт отива на втория тур в 61 избирателни окръга от общо 577. В 32 битката ще е между кандидат на фронта и още двама кандидати, а в 29 става дума за дуели. През 2007 г. Национален фронт успя да се класира за втория тур само в един окръг. През 1997 г. партията се класира на втория тур в 133 окръга, като това беше най-доброто й представяне. Генералният секретар на Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе отива на балотаж в един от окръзите на департамента Сен-е-Марн, след като на първия тур получи над 45 процента. Очаква се на втория тур именно той да спечели депутатското място.

Много добре се представиха премиерът на Франция Жан-Марк Еро и външният министър Лоран Фабиюс, които бяха избрани за депутати
още на първия тур. Еро спечели над 57 процента в избирателен окръг а Нант, Фабиюс беше избран от департамента Сен-Маритим.

Последвайте канала на

БТА
633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини