Педро Санчес и Олаф Шолц се срещнаха в Мадрид

  • 17 януари 2022 20:07

  • 570
  • 1
Педро Санчес и Олаф Шолц се срещнаха в Мадрид
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц и испанският премиер Педро Санчес се срещнаха днес в испанската столица, за да съгласуват програмите на левите си правителства и да планират как да насърчат прогресивните политики в ЕС, предаде БТА, цитирайки АП.

След като миналия месец смени Ангела Меркел начело на държавата с най-голямо население и с най-мощната икономика в ЕС, Шолц заедно със Санчес стана един от малкото прогресистки политици на власт в ЕС, отбелязва АП. И двамата освен това са начело на безпрецедентни коалиционни правителства. Санчес посрещна Шолц на стълбите на Двореца Монклоа в покрайнините на Мадрид, където се помещава канцеларията и резиденцията на испанския премиер. Двамата обмениха мнения на работен обяд, а после дадоха обща пресконференция.

Посланикът на Киев в Берлин: Германският канцлер трябва да демонстира лидерство по отношение на Русия

Германският канцлер призова Русия да деескалира кризата по границата с Украйна, където има огромно струпване на руски войски, предаде ДПА. Ситуацията на руско-украинската граница тревожи правителствата в Берлин и Мадрид и е "много, много сериозна", каза Шолц. "Военна агресия срещу Украйна би имала сериозни политически и икономически последствия. Ето защо ние трябва да направим всичко възможно, за да се избегне подобно развитие, което в крайна сметка би било неблагоприятно за всички", заяви той.

Испания: Задължително с маски на открито

Политиците не успяха да избягат от актуалната тема за Новак Джокович. На въпрос дали тенисистът ще бъде допуснат на състезание в Испания, след като Австралия го депортира заради липса на ваксинация срещу КОВИД-19, испанският премиер отговори: "Всеки спортист, който иска да се състезава в нашата страна, трябва да изпълнява здравните разпоредби на Испания".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
570 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
От тез двамата

2022.01.18 | 12:07

1
само Шолц е Педро.

Добави коментар

Водещи новини