Германия въвежда нови правила за карантинираните

  • 14 януари 2022 17:01

  • 2059
  • 0
Германия въвежда нови правила за карантинираните
© Getty images

Бундесратът на Германия одобри нови правила за карантина за заразени с коронавирус и контактни лица, съобщава „Дойче веле”.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Съгласно гласуваното решение, контактувалите с носители на коронавирус се освобождават от задължителна карантина при наличието на бустерна доза ваксина. Продължителността на карантината при заразяване се намалява с цел избягване на недостига на персонал в редица сфери, в случай на рязко увеличаване броя на заразените. Според новите правила карантината може да приключи след седем дни при наличието на отрицателен PCR или бърз тест.

Германия с нов антирекорд на заразени с коронавирус за денонощие

Министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах отбеляза, че пандемията е достигнала „повратен момент”. Според него, става въпрос за това дали обществото ще успее да се справи със ситуацията по начин, че проявата на епидемията в бъдеше да се сведе единствено до спорадични огнища и малко на брой смъртни случаи.

„Трябва да се възползваме от тази възможност и имаме средствата за това. Разполагаме със средства да приключим с пандемията в Германия, доколкото е възможно, още тази година”, отбеляза Лаутербах, имайки предвид активната ваксинация на населението.

Министърът отново призова сънародниците си да си поставят ваксини, включително и бустерни дози.

„Ако всички твърдим, че това не ни трябва, че знаем по-добре, или че не искаме да участваме в това, или че имаме друга представа за ролята на държавата, ще изпаднем в хаос”, заяви Лаутербах. Той подчерта, че също е за задължителната ваксинация на германското население.

По данни на института „Роберт Кох”, почти две трети от пациентите с коронавирус в интензивните отделения в Германия не са ваксинирани срещу COVID. От почти 9 000 пациенти с установен ваксинационен статус 62% са били неваксинирани. Други 10% от болните с коронавирус са непълно имунизирани (възстановени без ваксина или не са напълно ваксинирани). 28% от пациентите с COVID на интензивно лечение са напълно ваксинирани или дори са получили бустерна доза.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Дойче веле
2059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини